Friday, December 30, 2011

semoga SYAHID milikmu..

Posted by alifah@along at 1:42 AM
Reactions: 
salam semua...kesedihan perginya seorang sahabat pada 25/12/2011 yang lepas masih teringat-ingat...
Dia, Noria Idris @Joanna , merupakan kawan rapat semasa tingkatan 1 dan 2 di sekolah menengah dulu..dialah teman sebilik, sedorm yang mmg memahami akan saya..masih ingat lagi saya akan suara manja2, senyum manja2 arwah..kami memang rapat..basuh kain, mandi bersama kat kolah..saya cuci rambut dia, dia cuci rambut saya..dia slalu belanja saya makan, sebab dia selalu dapat RM200 dari ayahnya..(masa tu, RM200 dah macam RM2000 dah)..masa Form 3, dia tukar sekolah...dia nak balik sekolah kat Kelantan, sbb manja dgn mak dia..Arwah merupakan anak tunggal perempuan dari 3 beradik yang mana, Abg arwah ialah Abg Amin Idris (org kuat TV Al-Hijrah) dan Hashim (adik).. lepas pada arwah pindah sekolah, saya hanya 2 kali jumpa arwah, iaitu, semasa arwah buka kedai makan atas Shopping Complex Billion (tahun 2000 kalau tak silap) dan tahun lepas (sebelum arwah kahwin), jumpa kat KKM, sebab arwah seorg PTD di Hospital KB ada mesyuarat projek dan kebetulan mesyuarat itu, adalah dgn Unit saya di KKM..what a small world...jumpa arwah kat surau KKM, byk yg diceritakan mengenai kehidupan selepas SPM..(arwah pernah kahwin selepas SPM-bercerai-dan akan berkahwin kali ke-2 pada bulan 12 thn lepas)..arwah menceritakan segala-galanya...kemudian, pada bulan 12 thn lepas, arwah telah menjemput saya utk menghadiri kenduri nya, tetapi disebabkan kesihatan saya tidak mengizinkan pada ketika itu, saya tidak dpt menghadiri majlis tersebut..

Pada 25/12/2011 yang lepas, arwah telah pergi mengadap yg Maha Esa..pemergiannya adalah disebabkan komplikasi semasa bersalin..dari apa yang saya baca,

"she left only 20% of blood masa hantar ke hospital from a private klinik. that private klinik induced her with 6 pills!& cost super hi heat to her body! crazy! 36 pines of blood have been given to her, but now she is facing problems with kidney failure.rahim & sedikit usus telah di buang :(... "

"mulo2 normal.. pastu diorg vacuum.. an-nisa.. lepas deliver baby, diorg tinggal gitu jah.. duk caro ko baby sbb baby lemah.. pas lebih kurey 1 jam bru caro ko ibu.. maso tu semo organ berhenti berfungsi.. diorg call hospital besar g ambil... lepas sampai HRPZ, doktor wat rawatan dan x-ray.. doktor dapati, uri masih terlekat kt rahim.. maso tu doh berlaku jangkitey kuman.. dr terpaksa buang rahim.. pastu jangkitey merebak ke usus, potong sikit usus.. Kuman terus merebak ke buah pinggey dan terus ke otak.. 2 hari dio bertarung nyawa, and lastly meninggal pada jam 12.45pg, 25 dis 2011"
  
* keadaaan baby Rayyan (anak arwah) sehingga hari ini, 30/12/2011 :

Subhanallah, al-Hamdulillah, Allahu Akbar!!! Rayyan Ikhwan sudah buka mata...
perkabaran duka ini
kami terima dgn hati terbuka
kami redha YA ALLAH
NAMUN kami mohon padaMU YA ALLAH
tempatkanlah DIA di kalangan orang beriman dan beramal soleh

DIA,
kawan yg baik
dan kami mohon KAU berikan tempat yg terbaik untuknya di syurgaMU YA ALLAH

AMIN...
Al-Fatihah buat...

Noria Idris
1/09/1982 - 25/12/2011


19 juri yang cool..:

fatt said...

beb, sedih aku baca cerita kawan ko ni...derita & seksa sungguh azab dia tanggung dan aku pun doakan semoga dia mendapat syahid. lagi sedih bila tgk anak dia yg comel tu...speechless. aku hrp keluarga dia tabah mghadapi musibah ni...mgkin ada rahmat disebaliknya, wallahualam

anyway, dorg sue tak prvte hospital tu? apa nama tmpt tu? kdg2 kita rasa private ni dah cukup2 profesional tp iskk...geram plak aku =(

fAtrinA said...

ya allah..sedey nye long :(
bkpe careless sgt tu?
Dia lebih mengetahui :(

IDA ADNAN said...

sedih..dah nangis..sedih tgk baby..wahai baby, baby kena kuat tau...mama baby tunggu baby kat pintu syurga ye.. :(

Anonymous said...

Salam. Dok ikut juga perkembangan arwah masa dia kritikal aritu. Nk tanya, joanna marilyn tu nama dia ke? Dgr kata dia dan family convert to islam masa dia umo 12. Maknanya masa dulu dia lahir agama apa? Mak ayah dia pun bukan islam ek? Dia skolah kt sesma form 1 n 2 je ek?

alifah@along said...

fatt : aku pun tak boleh nak bayang dah keseksaan dia time tu, sampai buang peranakan, potong usus, pastu kidney kena kuman, dan seterusnya otak pun tak function..hanya Allah yang tahu keseksaan yang ditanggung time tu...tp, bila baca message dari husband dia, dia Redha dgn pemergiaan arwah dan aku percaya husband dia akan cekal, tabah menghadapi semua ini :( ...dan utk pengetahuan ko, private hospital tu, nama dia An-Nisa...hanya kat Kelantan je kut hospital ni...setakat ni, tak tahu lagi citer sue ke tak..tp, aku mmg sokong la kalau kena sue...emo jugak aku weih... :(

alifah@along said...

fatin : itu la fatin...mcm tak sepatutnya dia biar arwah dgn uri yg masih belum clear + cuci lagi..Allah Maha Berkuasa atas segalanya..semoga arwah tenang di Sana...aminn

alifah@along said...

ida : baby beransur pulih ..InsyaAllah... itupun, selepas 4 hari baby bertarung utk hidup..atas doa semua, InsyaAllah, Allah makbulkan..baby Rayyan, be strong!!

alifah@along said...

Ano : actually, ayah arwah, Kristian...lepas kahwin dgn mak dia, peluk Islam...Arwah dilahirkan Islam (seingat saya dgn apa yang diceritakan kepada saya 16 tahun lepas)..tetapi, nama Kristian hanya pada IC...dan mmg, masa saya kawan dgn dia, nama dia mmg dah dua, Joanna M.S.M @ Noria Idris...cuma, dulu kami mmg panggil dia Joanna..lepas pada arwah pindah sekolah, arwah mungkin lebih selesa jika org memangilnya Noria..sama2 kita doakan SYAHID adalah miliknya..aminnn

alifah@along said...

Ano: ya, arwah kat SESMA hanya 2 tahun..Form 1 dan Form 2..u ni, ex-sesma jugak ek ???

Anonymous said...

Tak.saya bukan sesma. Saya rakan sekerja dia tp lain jabatan.taktau pun dia ada nama kristian. Lepas apa yg dh jadi kt dia ni baru tau byk kisah hidup dia.mmg btol org kata byk hardship dlm hidup dia dan dia berjuang.dan syahid adalah reward yg allah bagi utk dia,insyaallah. Jd tak btul la diorang convert masa umo dia 12 ye?dia mmg lahir islam tp nama mcm org sarawak sbb dia lahir swak n ayah dia mmg kristian swak kan.parents dia divorce ms umo dia brapa? Dia sndri divorce ms umo brapa? Umor 17 eh dia kawin?

alifah@along said...

oo...ye la, bila dah ada org tu, baru kita bercerita ttg suka duka dia..sepanjang perkenalan saya dgn dia, mmg arwah semua baik2 sajaa...dari perceraian mak dan ayah dia, dah hilang kasih sayang ayah..tp, saya mmg lupa la bila parents dia divorce.. convert tu, rasanya tak betul la..ayah dia mmg buat nama ada dua dan mmg ayah dia ex-kristian srwk..arwah kahwin sesudah SPM dah dpt seorg anak lelaki, Aiman..divorce tahun bila pun saya tak amik simpan..sbb, masa last sekali saya jumpa arwah pada tahun lepas, arwah happy dgn kehidupan sebagai ibu tunggal nya dan Aiman mmg manja sgt dgn arwah dan ibu arwah... semoga Aiman tabah :(

fatt said...

beb,
aku teringt cerita yg aku dgr minggu lepas masa ceramah agama. katanya ada 1 pompuan ni dia meninggal waktu bersalin, masa tu sume org kg ucapkan takziah dan simpati tapi suami dia tenang je. bila jenazah dah diturunkan ke liang lahad, suami dia minta izin nak tgk wajah arwah lagi skali. masa tu suami dia ckp yg dia redha pemergian isteri dia & dia ampunkan semua dosa. mmg sedih bila aku dgr citer tu...tapi ko tau kan apa balasannya kalau suami kita redha bila isteri meninggal? hurm...redha suami tu jaminan syurga. bertuah kwn ko ni...aku mmg rasa sedih baca kisah dia...wlpun tak kenal tp dulu aku ada sorg kwn yg mcm ni. tapi dia meninggal sbb brain tumor. anak dia baru umur sebulan...kesian sgt. dan aku mcm masih tak percaya yg kwn aku tu dah takde, walhal dulu sama2 penah belajar sekali & dia penah ajar aku subjek2 yg agak lemah...huhuhu....aaaa...best kan klu meninggal dlm keadaan sume org syg? nak nangis kejap lah :'(

alifah@along said...

Fatt: sungguh indah kan cara Allah mencabut nyawa arwah? Dari Ubadah bin Shamit RA bahawa Rasulullah SAW menjenguk Abdullah bin Rawahah RA dan berkata: Beliau tidak berpindah dari tempat tidurnya lalu berkata: “Tahukah kamu siapa syuhada’ dari umatku?” Mereka berkata: “Terbunuhnya seorang Muslim adalah syahid.” Baginda berkata: “Jadi sesungguhnya para syuhada’ umatku, terbunuhnya seorang Muslim syahid, mati kerana wabak taun syahid, wanita yang mati kerana janinnya syahid (ditarik oleh anaknya dengan tali arinya ke syurga).InsyaAllah, semoga arwah tergolong dalam golongan itu.. tentang kawan ko tu, arwah dpt tahu dah lewat, atau terus meninggal? anak tu, tgh minum susu ibu lagi tu :(

Amin Idris said...

Terima kasih atas doa kalian kepada adinda saya... Beliau akan pasti dirindu dan disayangi selamanya. al-Fatihah buat Noria Idris... Love you sis...

baby? said...

alfatihah semoga roh arwah tenang, semoga syurgalah balasanya, my son's name is rayyan too.
Shes in good hand now. Ya Allah, terimalah arwah disisi mu. Amin

Siti Salameah said...

AL-FATIHAH BUAT ARWAH NORIA..SAYA PUN BARU KENAL ARWAH MASA STAT KEJE KT JKN KELANTAN..N SELALU ATTEND MEETING JUMPE DIA KT HRPZ...1ST TGK MUKA ARWAH..HATI SAYA RASA SEJUK SNGT TEGOK AIR MUKA DIA..SUKA SNGT TGK...HOPE ARWAH DITEMPATKAN DI SYURGA JANNAH...AMIN

Anonymous said...

Salam..genap setahun pemergian arwah..smlm sy byk mencari pasal kisah ini..krn rasa ingin tahu..sy nk tanya..btol ke kes di An Nisa..induce sampai 6 pil..dan dibiarkan hampir sejam dr dipantau? Mmg benar ajal maut sudah ditentukan..tp kecewa dgn tindakan hosp jika benar yg berlaku

MsTheTrue said...

sedihnya cerita . al fatihah .

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Friday, December 30, 2011

semoga SYAHID milikmu..

Posted by alifah@along at 1:42 AM
salam semua...kesedihan perginya seorang sahabat pada 25/12/2011 yang lepas masih teringat-ingat...
Dia, Noria Idris @Joanna , merupakan kawan rapat semasa tingkatan 1 dan 2 di sekolah menengah dulu..dialah teman sebilik, sedorm yang mmg memahami akan saya..masih ingat lagi saya akan suara manja2, senyum manja2 arwah..kami memang rapat..basuh kain, mandi bersama kat kolah..saya cuci rambut dia, dia cuci rambut saya..dia slalu belanja saya makan, sebab dia selalu dapat RM200 dari ayahnya..(masa tu, RM200 dah macam RM2000 dah)..masa Form 3, dia tukar sekolah...dia nak balik sekolah kat Kelantan, sbb manja dgn mak dia..Arwah merupakan anak tunggal perempuan dari 3 beradik yang mana, Abg arwah ialah Abg Amin Idris (org kuat TV Al-Hijrah) dan Hashim (adik).. lepas pada arwah pindah sekolah, saya hanya 2 kali jumpa arwah, iaitu, semasa arwah buka kedai makan atas Shopping Complex Billion (tahun 2000 kalau tak silap) dan tahun lepas (sebelum arwah kahwin), jumpa kat KKM, sebab arwah seorg PTD di Hospital KB ada mesyuarat projek dan kebetulan mesyuarat itu, adalah dgn Unit saya di KKM..what a small world...jumpa arwah kat surau KKM, byk yg diceritakan mengenai kehidupan selepas SPM..(arwah pernah kahwin selepas SPM-bercerai-dan akan berkahwin kali ke-2 pada bulan 12 thn lepas)..arwah menceritakan segala-galanya...kemudian, pada bulan 12 thn lepas, arwah telah menjemput saya utk menghadiri kenduri nya, tetapi disebabkan kesihatan saya tidak mengizinkan pada ketika itu, saya tidak dpt menghadiri majlis tersebut..

Pada 25/12/2011 yang lepas, arwah telah pergi mengadap yg Maha Esa..pemergiannya adalah disebabkan komplikasi semasa bersalin..dari apa yang saya baca,

"she left only 20% of blood masa hantar ke hospital from a private klinik. that private klinik induced her with 6 pills!& cost super hi heat to her body! crazy! 36 pines of blood have been given to her, but now she is facing problems with kidney failure.rahim & sedikit usus telah di buang :(... "

"mulo2 normal.. pastu diorg vacuum.. an-nisa.. lepas deliver baby, diorg tinggal gitu jah.. duk caro ko baby sbb baby lemah.. pas lebih kurey 1 jam bru caro ko ibu.. maso tu semo organ berhenti berfungsi.. diorg call hospital besar g ambil... lepas sampai HRPZ, doktor wat rawatan dan x-ray.. doktor dapati, uri masih terlekat kt rahim.. maso tu doh berlaku jangkitey kuman.. dr terpaksa buang rahim.. pastu jangkitey merebak ke usus, potong sikit usus.. Kuman terus merebak ke buah pinggey dan terus ke otak.. 2 hari dio bertarung nyawa, and lastly meninggal pada jam 12.45pg, 25 dis 2011"
  
* keadaaan baby Rayyan (anak arwah) sehingga hari ini, 30/12/2011 :

Subhanallah, al-Hamdulillah, Allahu Akbar!!! Rayyan Ikhwan sudah buka mata...
perkabaran duka ini
kami terima dgn hati terbuka
kami redha YA ALLAH
NAMUN kami mohon padaMU YA ALLAH
tempatkanlah DIA di kalangan orang beriman dan beramal soleh

DIA,
kawan yg baik
dan kami mohon KAU berikan tempat yg terbaik untuknya di syurgaMU YA ALLAH

AMIN...
Al-Fatihah buat...

Noria Idris
1/09/1982 - 25/12/2011


19 comments

fatt on December 30, 2011 at 4:48 AM said...

beb, sedih aku baca cerita kawan ko ni...derita & seksa sungguh azab dia tanggung dan aku pun doakan semoga dia mendapat syahid. lagi sedih bila tgk anak dia yg comel tu...speechless. aku hrp keluarga dia tabah mghadapi musibah ni...mgkin ada rahmat disebaliknya, wallahualam

anyway, dorg sue tak prvte hospital tu? apa nama tmpt tu? kdg2 kita rasa private ni dah cukup2 profesional tp iskk...geram plak aku =(

fAtrinA on December 30, 2011 at 5:03 AM said...

ya allah..sedey nye long :(
bkpe careless sgt tu?
Dia lebih mengetahui :(

IDA ADNAN on December 30, 2011 at 9:30 AM said...

sedih..dah nangis..sedih tgk baby..wahai baby, baby kena kuat tau...mama baby tunggu baby kat pintu syurga ye.. :(

Anonymous said...

Salam. Dok ikut juga perkembangan arwah masa dia kritikal aritu. Nk tanya, joanna marilyn tu nama dia ke? Dgr kata dia dan family convert to islam masa dia umo 12. Maknanya masa dulu dia lahir agama apa? Mak ayah dia pun bukan islam ek? Dia skolah kt sesma form 1 n 2 je ek?

alifah@along on December 31, 2011 at 6:19 AM said...

fatt : aku pun tak boleh nak bayang dah keseksaan dia time tu, sampai buang peranakan, potong usus, pastu kidney kena kuman, dan seterusnya otak pun tak function..hanya Allah yang tahu keseksaan yang ditanggung time tu...tp, bila baca message dari husband dia, dia Redha dgn pemergiaan arwah dan aku percaya husband dia akan cekal, tabah menghadapi semua ini :( ...dan utk pengetahuan ko, private hospital tu, nama dia An-Nisa...hanya kat Kelantan je kut hospital ni...setakat ni, tak tahu lagi citer sue ke tak..tp, aku mmg sokong la kalau kena sue...emo jugak aku weih... :(

alifah@along on December 31, 2011 at 6:21 AM said...

fatin : itu la fatin...mcm tak sepatutnya dia biar arwah dgn uri yg masih belum clear + cuci lagi..Allah Maha Berkuasa atas segalanya..semoga arwah tenang di Sana...aminn

alifah@along on December 31, 2011 at 6:23 AM said...

ida : baby beransur pulih ..InsyaAllah... itupun, selepas 4 hari baby bertarung utk hidup..atas doa semua, InsyaAllah, Allah makbulkan..baby Rayyan, be strong!!

alifah@along on December 31, 2011 at 6:29 AM said...

Ano : actually, ayah arwah, Kristian...lepas kahwin dgn mak dia, peluk Islam...Arwah dilahirkan Islam (seingat saya dgn apa yang diceritakan kepada saya 16 tahun lepas)..tetapi, nama Kristian hanya pada IC...dan mmg, masa saya kawan dgn dia, nama dia mmg dah dua, Joanna M.S.M @ Noria Idris...cuma, dulu kami mmg panggil dia Joanna..lepas pada arwah pindah sekolah, arwah mungkin lebih selesa jika org memangilnya Noria..sama2 kita doakan SYAHID adalah miliknya..aminnn

alifah@along on December 31, 2011 at 6:31 AM said...

Ano: ya, arwah kat SESMA hanya 2 tahun..Form 1 dan Form 2..u ni, ex-sesma jugak ek ???

Anonymous said...

Tak.saya bukan sesma. Saya rakan sekerja dia tp lain jabatan.taktau pun dia ada nama kristian. Lepas apa yg dh jadi kt dia ni baru tau byk kisah hidup dia.mmg btol org kata byk hardship dlm hidup dia dan dia berjuang.dan syahid adalah reward yg allah bagi utk dia,insyaallah. Jd tak btul la diorang convert masa umo dia 12 ye?dia mmg lahir islam tp nama mcm org sarawak sbb dia lahir swak n ayah dia mmg kristian swak kan.parents dia divorce ms umo dia brapa? Dia sndri divorce ms umo brapa? Umor 17 eh dia kawin?

alifah@along on December 31, 2011 at 7:00 AM said...

oo...ye la, bila dah ada org tu, baru kita bercerita ttg suka duka dia..sepanjang perkenalan saya dgn dia, mmg arwah semua baik2 sajaa...dari perceraian mak dan ayah dia, dah hilang kasih sayang ayah..tp, saya mmg lupa la bila parents dia divorce.. convert tu, rasanya tak betul la..ayah dia mmg buat nama ada dua dan mmg ayah dia ex-kristian srwk..arwah kahwin sesudah SPM dah dpt seorg anak lelaki, Aiman..divorce tahun bila pun saya tak amik simpan..sbb, masa last sekali saya jumpa arwah pada tahun lepas, arwah happy dgn kehidupan sebagai ibu tunggal nya dan Aiman mmg manja sgt dgn arwah dan ibu arwah... semoga Aiman tabah :(

fatt on December 31, 2011 at 9:30 AM said...

beb,
aku teringt cerita yg aku dgr minggu lepas masa ceramah agama. katanya ada 1 pompuan ni dia meninggal waktu bersalin, masa tu sume org kg ucapkan takziah dan simpati tapi suami dia tenang je. bila jenazah dah diturunkan ke liang lahad, suami dia minta izin nak tgk wajah arwah lagi skali. masa tu suami dia ckp yg dia redha pemergian isteri dia & dia ampunkan semua dosa. mmg sedih bila aku dgr citer tu...tapi ko tau kan apa balasannya kalau suami kita redha bila isteri meninggal? hurm...redha suami tu jaminan syurga. bertuah kwn ko ni...aku mmg rasa sedih baca kisah dia...wlpun tak kenal tp dulu aku ada sorg kwn yg mcm ni. tapi dia meninggal sbb brain tumor. anak dia baru umur sebulan...kesian sgt. dan aku mcm masih tak percaya yg kwn aku tu dah takde, walhal dulu sama2 penah belajar sekali & dia penah ajar aku subjek2 yg agak lemah...huhuhu....aaaa...best kan klu meninggal dlm keadaan sume org syg? nak nangis kejap lah :'(

alifah@along on December 31, 2011 at 9:47 AM said...

Fatt: sungguh indah kan cara Allah mencabut nyawa arwah? Dari Ubadah bin Shamit RA bahawa Rasulullah SAW menjenguk Abdullah bin Rawahah RA dan berkata: Beliau tidak berpindah dari tempat tidurnya lalu berkata: “Tahukah kamu siapa syuhada’ dari umatku?” Mereka berkata: “Terbunuhnya seorang Muslim adalah syahid.” Baginda berkata: “Jadi sesungguhnya para syuhada’ umatku, terbunuhnya seorang Muslim syahid, mati kerana wabak taun syahid, wanita yang mati kerana janinnya syahid (ditarik oleh anaknya dengan tali arinya ke syurga).InsyaAllah, semoga arwah tergolong dalam golongan itu.. tentang kawan ko tu, arwah dpt tahu dah lewat, atau terus meninggal? anak tu, tgh minum susu ibu lagi tu :(

Amin Idris on April 27, 2012 at 10:50 AM said...

Terima kasih atas doa kalian kepada adinda saya... Beliau akan pasti dirindu dan disayangi selamanya. al-Fatihah buat Noria Idris... Love you sis...

baby? on May 24, 2012 at 9:42 AM said...

alfatihah semoga roh arwah tenang, semoga syurgalah balasanya, my son's name is rayyan too.
Shes in good hand now. Ya Allah, terimalah arwah disisi mu. Amin

Siti Salameah on August 27, 2012 at 8:29 AM said...

AL-FATIHAH BUAT ARWAH NORIA..SAYA PUN BARU KENAL ARWAH MASA STAT KEJE KT JKN KELANTAN..N SELALU ATTEND MEETING JUMPE DIA KT HRPZ...1ST TGK MUKA ARWAH..HATI SAYA RASA SEJUK SNGT TEGOK AIR MUKA DIA..SUKA SNGT TGK...HOPE ARWAH DITEMPATKAN DI SYURGA JANNAH...AMIN

Anonymous said...

Salam..genap setahun pemergian arwah..smlm sy byk mencari pasal kisah ini..krn rasa ingin tahu..sy nk tanya..btol ke kes di An Nisa..induce sampai 6 pil..dan dibiarkan hampir sejam dr dipantau? Mmg benar ajal maut sudah ditentukan..tp kecewa dgn tindakan hosp jika benar yg berlaku

MsTheTrue on January 16, 2015 at 1:00 AM said...

sedihnya cerita . al fatihah .

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
 

.:: secreto ::. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea