Wednesday, April 7, 2010

GAMAT sungguh....

Posted by alifah@along at 6:40 PM
Reactions: 
0 juri yang cool..

hi guys..lama dah nak post entry pasal ni...GAMAT ni actually ialah sebuah teater anjuran CTRA Production dengan kerjasama Persatuan Penulis Wanita Malaysia (PPWM), Matic, Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) dan Istana Budaya (IB) diadakan dari 12 hingga 22 Mac yang lepas.Pementasan Gamat 2 ini melibatkan hampir 100 pelakon di mana turut menampilkan penyanyi terkenal tanah air seperti Ziana Zain, Amy Mastura dan Misha Omar. Ziana melakonkan watak Ketua Obor-Obor, Misha (Ketua Buntal) dan Amy sebagai Ibu Gamat.Gamat 2 ni sebenarnya merupakan kesinambungan Gamat musim pertama yang dipentaskan di Istana Budaya (IB) pada 3 hingga 12 Oktober 2009.yang ni pun aku tgk tau...Gamat 2 merupakan teater pertama di negara ini mengambil dasar lautan sebagai latar cerita.
Gamat 2 ialah teater yang mengisahkan kehidupan dalam laut seperti ketam, tapak sulaiman, kurita, obor-obor, barakuda, kuda laut, sotong, landak laut, umang-umang, todak dan gamat sendiri.ciut2 weih...
so, dgn berbekalkan sponsor tiket dari kak ros, pada 14.03 yg lepas, saya dan wawa pun ke Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC) kat sebelah Saloma Bistro tu...huhuuh...nak citer sikit, kak ros ni ialah salah sorg kwn seofis i...anak dia ada pegang watak dlm teater Gamat ni sebenarnya..anak dia, namanya Mukhriz...Mukhriz memegang watak anak landak laut...kiranya, mak artis la dia ni...hehhehe..tak yah citer byk la...nak tunjuk bukti gmbr skit kat korg...huhuuu....gambar dengan artis la lagi gempak..hahha..poyo..

yang ni, the best actor la bagi aku...adik MAT (anak GAMAT)..pandai giler berlakon...aku rasa, dia blh top satu hari nanti...cerita pasal dia, mak ayah dia ni, penjual makanan kat pasar mlm kat shah alam..sanggup datang naik KOMUTER hari2 ke KL utk latihan GAMAT...salute dik..

wawa dengan kak ziana...saper tak kenal dia kan??hehhehe...mmg maintain body dia beb...

skuad buntal ...diketuai Misha Omar ..Specis Buntal yg pandai kecek Kelate..lawok la...

Mukhriz..anak kak ros...watak anak landak laut....sepanjang pementasan, asal dia tgk aku je, dia lambai2...hahhaa...aku lak rasa glem...hehhehe..Mukhriz..Mukhriz...nasib baik, Amy Mastura tak ajak aku naik stage...
Ok la, mai nak citer penuh selepas melihat teater ni...Kisahnya bermula dengan Ibu Gamat (Amy Mastura)dan Bapa Gamat yang mahu menolong Profesor membuat penyelidikan tentang gamat dan menyuruh anaknya Mat duduk di rumah. Mat yang tidak mahu mendengar nasihat ibu dan bapanya telah keluar berjalan-jalan dan bertemu dengan Ketam Bunga, Ketam Batu dan Tapak Sulaiman.Teater Muzikal Gamat 2 lagi lawak sebab ada Misha Omar yg memegang watak sebagai Ketua Buntal.kecek Kelate pulok tu...giler lawak...
pastu, si akibat kedegilannya itu juga, Mat telah ditangkap oleh sekumpulan Obor-Obor yang menyangkanya adalah ibu gamat.
Manakala di Karang Puaka, Kurita pula sedang menderita kesakitan akibat kesan toksid. Kurita telah meminta pertolongan dengan mengarahkan Obor-obor menangkap Ibu Gamat supaya dapat mengubati penyakitnya.
Ibu Gamat yang menyedari kehilangan anaknya telah berjumpa dengan Buntal (Polis Laut). Mereka berbincang dan berjumpa dengan Mahatahu (Belut Laut) yang memberi petunjuk kepada Ibu Gamat bagaimana untuk menemui anaknya.
Ketika dalam perjalanan mencari anaknya Mat, pelbagai peristiwa telah berlaku yang disaksikan oleh Ibu Gamat. Ini termasuklah banyak hidupan laut yang sakit akibat laut tercemar. Ibu Gamat yang prihatin telah mengubati mereka dengan menggunakan produk gamat ramuan Profesor Gamat.
Akhirnya, Mat berjaya ditemui. Kurita dan Obor-Obor telah ditangkap dan dibawa ke muka pengadilan. Mereka mengaku bersalah dan dikenakan hukuman membersihkan Taman Laut. Mereka juga berjanji tidak akan mengganggu penghuni laut lagi.

keluarga GAMAT...

Monday, April 5, 2010

1st Reunion Sek. Men. Keb. Zainab 1 (Batch SPM 99)

Posted by alifah@along at 8:42 PM
Reactions: 
4 juri yang cool..
cerita nyer bermula begini...sabtu lepas 03.04.2010...dgn kepimpinan bekas ketua kelas 5 gigih, sek.men. zainab 1, telah dianjurkan satu program reunion....10 years tak jumpa beb..pagi2 dah bertolak dari rumah, menuju ke rumah shiluk...then, menuju ke bagan lalang...perjalanan mengambil masa lebih kurg sejam ditambah pula dgn acara mkn buah langsat...dalam kul 1030, kami sampai....masa sampai, dah ada la 5-6 org set2 sekolah yg dah sampai....owh..sudah lama tidak ketemu kawan2 sekolah ini..wpun ramai tak dapat join, still rasa best sgt2...bengong2 blaka...ada satu cerita yg aku rasa nak share la skit...kalau korg tak tau lagi, sek.men zainab 1 ni, ialah sekolah yg hanya diduduki kaum hawa sahaja...pastu, dlm kelas aku ni, ada la sorg minah ni...namanya farah (bukan che poonz tau)hahhaha..dia ni, kalau kat sekolah dulu, mmg tomboy2 la skit...pastu, ada la sorg minah yg namanya ani(nama samaran), minat kat dia...hahhahaa....ani selalu hantar surat kat farah ni tau...hahhahhaa....surat tu, tak der apa, just bgtau yg dia suka kat farah ni la....(mengikut citer farah la..)..pastu, satu hari tu, dia terserempak kat toilet, cepat2 farah lari keluar...takut jugak dia sbb peminat dia pempuan..hahhaha...macam2 la...
pastu, kembali semula cerita reunion td...dgn kekeliberan anis (bekas ketua kelas), ada la beberapa game yg kitaorg sempat lawan..huuuhuuu....nanti aku tunjuk gmbr kat bawah...ada 3 group...aku kat group A..senarai game kitaorg ari tu..


1) 1st game: tiup belon...letak bwh kangkang..pecahkan (team A No.1)


2) kendong2..(team A no.3)


3) wheel barrow cari getah dlm tepung (team A No.1)


4) makan watermelon tanpa tangan..ngan mulut shj (team A no.2)


5) minum coke sampai abis 1 botol! (team A no.2)


6) fashion show! (team A No.1)


7) legged futsal (team A No.2)

selain game, xtvt kami2 ialah BBQ la...kredit to puan Anis...yg buat bbq yg sedap itu...ada menu lain jugak...jagung bakar+nasi goreng+ bihun sedap tu..

giler la ....game biasa2 jer, tp, ketololoan diorg ni, mmg best la...nak pecah perut aku gelak kat diorg ni...hahhaaaa.....korang mmg best la..



potong2 kek penutup acara...so sweet..


reunion berakhir jam 5 petang...

Wednesday, April 7, 2010

GAMAT sungguh....

Posted by alifah@along at 6:40 PM 0 comments

hi guys..lama dah nak post entry pasal ni...GAMAT ni actually ialah sebuah teater anjuran CTRA Production dengan kerjasama Persatuan Penulis Wanita Malaysia (PPWM), Matic, Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) dan Istana Budaya (IB) diadakan dari 12 hingga 22 Mac yang lepas.Pementasan Gamat 2 ini melibatkan hampir 100 pelakon di mana turut menampilkan penyanyi terkenal tanah air seperti Ziana Zain, Amy Mastura dan Misha Omar. Ziana melakonkan watak Ketua Obor-Obor, Misha (Ketua Buntal) dan Amy sebagai Ibu Gamat.Gamat 2 ni sebenarnya merupakan kesinambungan Gamat musim pertama yang dipentaskan di Istana Budaya (IB) pada 3 hingga 12 Oktober 2009.yang ni pun aku tgk tau...Gamat 2 merupakan teater pertama di negara ini mengambil dasar lautan sebagai latar cerita.
Gamat 2 ialah teater yang mengisahkan kehidupan dalam laut seperti ketam, tapak sulaiman, kurita, obor-obor, barakuda, kuda laut, sotong, landak laut, umang-umang, todak dan gamat sendiri.ciut2 weih...
so, dgn berbekalkan sponsor tiket dari kak ros, pada 14.03 yg lepas, saya dan wawa pun ke Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC) kat sebelah Saloma Bistro tu...huhuuh...nak citer sikit, kak ros ni ialah salah sorg kwn seofis i...anak dia ada pegang watak dlm teater Gamat ni sebenarnya..anak dia, namanya Mukhriz...Mukhriz memegang watak anak landak laut...kiranya, mak artis la dia ni...hehhehe..tak yah citer byk la...nak tunjuk bukti gmbr skit kat korg...huhuuu....gambar dengan artis la lagi gempak..hahha..poyo..

yang ni, the best actor la bagi aku...adik MAT (anak GAMAT)..pandai giler berlakon...aku rasa, dia blh top satu hari nanti...cerita pasal dia, mak ayah dia ni, penjual makanan kat pasar mlm kat shah alam..sanggup datang naik KOMUTER hari2 ke KL utk latihan GAMAT...salute dik..

wawa dengan kak ziana...saper tak kenal dia kan??hehhehe...mmg maintain body dia beb...

skuad buntal ...diketuai Misha Omar ..Specis Buntal yg pandai kecek Kelate..lawok la...

Mukhriz..anak kak ros...watak anak landak laut....sepanjang pementasan, asal dia tgk aku je, dia lambai2...hahhaa...aku lak rasa glem...hehhehe..Mukhriz..Mukhriz...nasib baik, Amy Mastura tak ajak aku naik stage...
Ok la, mai nak citer penuh selepas melihat teater ni...Kisahnya bermula dengan Ibu Gamat (Amy Mastura)dan Bapa Gamat yang mahu menolong Profesor membuat penyelidikan tentang gamat dan menyuruh anaknya Mat duduk di rumah. Mat yang tidak mahu mendengar nasihat ibu dan bapanya telah keluar berjalan-jalan dan bertemu dengan Ketam Bunga, Ketam Batu dan Tapak Sulaiman.Teater Muzikal Gamat 2 lagi lawak sebab ada Misha Omar yg memegang watak sebagai Ketua Buntal.kecek Kelate pulok tu...giler lawak...
pastu, si akibat kedegilannya itu juga, Mat telah ditangkap oleh sekumpulan Obor-Obor yang menyangkanya adalah ibu gamat.
Manakala di Karang Puaka, Kurita pula sedang menderita kesakitan akibat kesan toksid. Kurita telah meminta pertolongan dengan mengarahkan Obor-obor menangkap Ibu Gamat supaya dapat mengubati penyakitnya.
Ibu Gamat yang menyedari kehilangan anaknya telah berjumpa dengan Buntal (Polis Laut). Mereka berbincang dan berjumpa dengan Mahatahu (Belut Laut) yang memberi petunjuk kepada Ibu Gamat bagaimana untuk menemui anaknya.
Ketika dalam perjalanan mencari anaknya Mat, pelbagai peristiwa telah berlaku yang disaksikan oleh Ibu Gamat. Ini termasuklah banyak hidupan laut yang sakit akibat laut tercemar. Ibu Gamat yang prihatin telah mengubati mereka dengan menggunakan produk gamat ramuan Profesor Gamat.
Akhirnya, Mat berjaya ditemui. Kurita dan Obor-Obor telah ditangkap dan dibawa ke muka pengadilan. Mereka mengaku bersalah dan dikenakan hukuman membersihkan Taman Laut. Mereka juga berjanji tidak akan mengganggu penghuni laut lagi.

keluarga GAMAT...
Continue Reading

Monday, April 5, 2010

1st Reunion Sek. Men. Keb. Zainab 1 (Batch SPM 99)

Posted by alifah@along at 8:42 PM 4 comments
cerita nyer bermula begini...sabtu lepas 03.04.2010...dgn kepimpinan bekas ketua kelas 5 gigih, sek.men. zainab 1, telah dianjurkan satu program reunion....10 years tak jumpa beb..pagi2 dah bertolak dari rumah, menuju ke rumah shiluk...then, menuju ke bagan lalang...perjalanan mengambil masa lebih kurg sejam ditambah pula dgn acara mkn buah langsat...dalam kul 1030, kami sampai....masa sampai, dah ada la 5-6 org set2 sekolah yg dah sampai....owh..sudah lama tidak ketemu kawan2 sekolah ini..wpun ramai tak dapat join, still rasa best sgt2...bengong2 blaka...ada satu cerita yg aku rasa nak share la skit...kalau korg tak tau lagi, sek.men zainab 1 ni, ialah sekolah yg hanya diduduki kaum hawa sahaja...pastu, dlm kelas aku ni, ada la sorg minah ni...namanya farah (bukan che poonz tau)hahhaha..dia ni, kalau kat sekolah dulu, mmg tomboy2 la skit...pastu, ada la sorg minah yg namanya ani(nama samaran), minat kat dia...hahhahaa....ani selalu hantar surat kat farah ni tau...hahhahhaa....surat tu, tak der apa, just bgtau yg dia suka kat farah ni la....(mengikut citer farah la..)..pastu, satu hari tu, dia terserempak kat toilet, cepat2 farah lari keluar...takut jugak dia sbb peminat dia pempuan..hahhaha...macam2 la...
pastu, kembali semula cerita reunion td...dgn kekeliberan anis (bekas ketua kelas), ada la beberapa game yg kitaorg sempat lawan..huuuhuuu....nanti aku tunjuk gmbr kat bawah...ada 3 group...aku kat group A..senarai game kitaorg ari tu..


1) 1st game: tiup belon...letak bwh kangkang..pecahkan (team A No.1)


2) kendong2..(team A no.3)


3) wheel barrow cari getah dlm tepung (team A No.1)


4) makan watermelon tanpa tangan..ngan mulut shj (team A no.2)


5) minum coke sampai abis 1 botol! (team A no.2)


6) fashion show! (team A No.1)


7) legged futsal (team A No.2)

selain game, xtvt kami2 ialah BBQ la...kredit to puan Anis...yg buat bbq yg sedap itu...ada menu lain jugak...jagung bakar+nasi goreng+ bihun sedap tu..

giler la ....game biasa2 jer, tp, ketololoan diorg ni, mmg best la...nak pecah perut aku gelak kat diorg ni...hahhaaaa.....korang mmg best la..



potong2 kek penutup acara...so sweet..


reunion berakhir jam 5 petang...
Continue Reading
 

.:: secreto ::. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea