Tuesday, April 27, 2010

gerak gerak BANDUNG (hari 1)

Posted by alifah@along at 7:01 PM
Reactions: 
7 juri yang cool..
salam ALL....
seperti yg diketahui..23-26 april yg lepas, saya telah membawa diri ke suatu tempat yg ammmmmmat seronok utk menshoppingkan diri..ewah!! gerak-gerak khas BANDUNG ini disertai oleh 5 org bangsawan...aku, wawa, anim, ina and zaki...

(beg sebelah pergi=sorg satu...hehhehe)
kami kuar rumah ke station putrajaya sentral jam 7 pagi (giler awal..kalau pergi kerja, baru nak g mandi2/iron baju ni...hehhee)..kami park keta kat putrajaya sentral, amik KLIA transit, ke salak tinggi dan naik bus ke LCCT..disebabkan dah check in awal2 dari rumah, so, takder la kami berkejar2..breakfast jap..dlm kul 9, kami masuk...pastu, check2 kami nyer pasport, siap kena marah, sbb dah lambat..hehheee...aku ingatkan, ok jer time tu...sbb, baru jam 910 gitu la...berkejar2 la kami takut kena tinggal..hehhehe...tiba2 dgr announcement, flight delay...cesssss....so, tunggu punya tunggu...takla lama...dlm setgh jam gitu, kami pun diberkan masuk...kira2 bertolak jam 1005 dari LCCT..tiba jam 1115 waktu Bandung (1215 waktu mesia)...perjalanan memakan masa 2 jam je la..


(welcome to bandung, indonesia)

lepas dah check2 pasport, kami ber5, gerak2 mencari hotel/motel/hostel...1st2, kami ke Karmila hotel, penuh..next, Rumah Ebo pun penuh...pastu ke Patradissa Jln Wastu Kencana..nasib baik ada....perghhhhh...lega....lain kali, kalau nak pergi mmg kena book la weih...mmg ramai sgt rakyat mesia+jakarta turun ke Bandung ni kalau time cuti rupanya....x-tually, kami nak ke Moritz hotel...tp, mengikut pakcik teksi tu, tempatnya JELEK...so, kami tak berani la palk..dgn pempuannye 4 org, lelaki nya sorg....baik tak payah...kalau nak ikutkan, masa 1st time aku p sana 2 thn yg dulu, aku dah pernah duduk kat situ...mmg murah gilers hotel tu....pelancong mmg ramai kat situ...ada yg sewa samapai sebulan kat Moritz tu...bayangkan, dalam RM10 je satu malam...tp, sbb nak menjaga anak2 dara ni semua, kami pun tak jadi la ke sana...hehehhehe....duduk la kami kat hotel Patradissa tu...ambil bilik family room 375ribu utk satu hari (dlm RM137.250, kira ok la dari tidur kat masjid..hehhehe...nasib baik ada hotel ni...hehehhee...oh ya, lupa nak bg tahu kos teksi td...(airport~karmila~ebo~patradasissa=200 ribu utk dua teksi)..memang ketuk punya la...200 ribu=RM73.20...so, RM 36.60 la utk 1 teksi...

signboard hotel kami bersama modelnya...
lepas check in, solat jap...kami kuar la ke Jalan Merdeka utk acara makan-makan....makanan pertama kami di bandung mmg manisssssssss....manis dia lagi manis dr masakan kelantan weih..aku yg kelantanese ni pun tak tertelan...wawa lagi la tak tertelan...ayam goreng manis giler....hahahhaaa...band mknn indon di situ...hahhaha....





makanan pertama di restoran Baso Malang Karapitan, Jln Merdeka,Bandung ini dalam 245ribu = RM 89.67...utk 5 org...kira ok la...tp, mmg malang la...manisss..
lepas tu, kami ke kedai sebelahnya...hehehe...kedai ni, mcm ku kenal...sbb pernah ke situ dua thn lepas....kedai ni nama di Merdeka Factory Outlet....perghhhh....makin byk bajunya....hehhehhee...survey dulu beb...jalan2....aim apa yg nak...byk ni...byk...hehhehe...




(our first Factory Outlet)...masa ni, tak kehabisan duit lagi...hehhehe...cuci2 mata sahaja...

lepas tu, jalan2...byk gak jual CD/DVD...tp, agak mhl jugak disana dlm 8ribu=RM 2.90...lek lu..tak beli lagi...sbb nak g kota Kembang utk shopping DVD....hehehehe/....

DVD oh DVD....gilerssss.....
next destinasi, kami nak ke Grande Factory Outlet in Jalan Dago, Bandung...naik angkutan kota ,okay!! oh, i will survive!!

angkutan kota...kalau nak turun say KIRI..okay!!hehehhe...cukup murah..tambangnya, area 1500-2000 seorg ( dlm 55sen-75sen)...
sesampainya di Grande, perghhhh.....wawa dah kebas satu cardigan, hehhehe....cantik...pastu, kami dikejutkan oleh satu suara yg agak lama tidak kedengaran...hahhahaa....tu dia...jumpa kakak ni kat kota Bandung...oh kak ana, sudah lama tak jumpa, tp, jumpa2 di Kota Bandung..hehhehee...

aku, kak ana n wawa...
lepas tu, kami jalan2 la kat jalan dago ni....jalan kaki je tau..hehehhe...bengkak kaki2...





dah round2 sampai malam...perut dah lapar la plak...hehhehe....nak makan mana agaknya...janji jgn manisssss seperti td...hehehhe....kami pun deal la nak ke Simpang Raya...punya la naik angkutan kota...sampai akhirnya ke Restoran Simpang Raya....kalau korang nak tau, kat Bandung ni, ada 2 restoran Nasi Padang /Minang yg femes dan sedap gilers la...satunya Restoran Simpang Raya dan satu lagi Restoran Sederhana...ada byk branch dia kat Bandung ni...tp, restoran yang kami tuju ni, macam dah nak tutup...so, kami amik keputusan makan sunda la kat restoran sebelah...hehhehe...makan la kat situ...makan malam pertama kami dalam 325 ribu @ RM 117.48..huhuuu...boleh tahan mhl jugak la...tp, lantakla....duit byk lagi time ni...hahhaha....bawah, gmbr restorannya...namanya Bale Gazeebo, jln. Surapati..


setelah selesai makan...nak balik umah dah la...jom naik angkut lagi sekali...
kali ni, kami ckp, kami nak ke Jln Merdeka, sbb budget blh je jln kaki kalau nak ke hotel....pastu, ronda la kami naik angkutan ni...pastu, tiba2 dia kata, ok, kat sini ya Merdeka...kami rasa pelik sekali tempat ni...tgk2, rupanya hantar ke Merdeka apa ntah..lupa dah.. tak pernah plak kami sampai kat sini....disebabkan kami dah turun dan dah bayar 10ribu utk angkut tu, kami pun cuba cari jln pulang sendiri....oh ye, sebelum pulang, kami cari simkad indon la senang skit nak berkomunikasi dgn rakyat mesia..hahhaha...saya beli SIMPATI (ala2 maxis indon gitu la)..10ribu utk kad+11 ribu utk topupnya= 21 ribu la semuanya (rm 7.70 je)...pas dah beli tu, kami pun tanyala sipenjual kad tu, utk ke hotel kami...dalam 2 km kami jalan kaki, pastu, sampai la ke tempat yg ditujui...huuuhuu...dalam kul 1030 (1130 waktu mesia) kami sampai hotel...tidur krohhhhhhhhhhhhh......abis hari pertama....

Tuesday, April 27, 2010

gerak gerak BANDUNG (hari 1)

Posted by alifah@along at 7:01 PM 7 comments
salam ALL....
seperti yg diketahui..23-26 april yg lepas, saya telah membawa diri ke suatu tempat yg ammmmmmat seronok utk menshoppingkan diri..ewah!! gerak-gerak khas BANDUNG ini disertai oleh 5 org bangsawan...aku, wawa, anim, ina and zaki...

(beg sebelah pergi=sorg satu...hehhehe)
kami kuar rumah ke station putrajaya sentral jam 7 pagi (giler awal..kalau pergi kerja, baru nak g mandi2/iron baju ni...hehhee)..kami park keta kat putrajaya sentral, amik KLIA transit, ke salak tinggi dan naik bus ke LCCT..disebabkan dah check in awal2 dari rumah, so, takder la kami berkejar2..breakfast jap..dlm kul 9, kami masuk...pastu, check2 kami nyer pasport, siap kena marah, sbb dah lambat..hehheee...aku ingatkan, ok jer time tu...sbb, baru jam 910 gitu la...berkejar2 la kami takut kena tinggal..hehhehe...tiba2 dgr announcement, flight delay...cesssss....so, tunggu punya tunggu...takla lama...dlm setgh jam gitu, kami pun diberkan masuk...kira2 bertolak jam 1005 dari LCCT..tiba jam 1115 waktu Bandung (1215 waktu mesia)...perjalanan memakan masa 2 jam je la..


(welcome to bandung, indonesia)

lepas dah check2 pasport, kami ber5, gerak2 mencari hotel/motel/hostel...1st2, kami ke Karmila hotel, penuh..next, Rumah Ebo pun penuh...pastu ke Patradissa Jln Wastu Kencana..nasib baik ada....perghhhhh...lega....lain kali, kalau nak pergi mmg kena book la weih...mmg ramai sgt rakyat mesia+jakarta turun ke Bandung ni kalau time cuti rupanya....x-tually, kami nak ke Moritz hotel...tp, mengikut pakcik teksi tu, tempatnya JELEK...so, kami tak berani la palk..dgn pempuannye 4 org, lelaki nya sorg....baik tak payah...kalau nak ikutkan, masa 1st time aku p sana 2 thn yg dulu, aku dah pernah duduk kat situ...mmg murah gilers hotel tu....pelancong mmg ramai kat situ...ada yg sewa samapai sebulan kat Moritz tu...bayangkan, dalam RM10 je satu malam...tp, sbb nak menjaga anak2 dara ni semua, kami pun tak jadi la ke sana...hehehhehe....duduk la kami kat hotel Patradissa tu...ambil bilik family room 375ribu utk satu hari (dlm RM137.250, kira ok la dari tidur kat masjid..hehhehe...nasib baik ada hotel ni...hehehhee...oh ya, lupa nak bg tahu kos teksi td...(airport~karmila~ebo~patradasissa=200 ribu utk dua teksi)..memang ketuk punya la...200 ribu=RM73.20...so, RM 36.60 la utk 1 teksi...

signboard hotel kami bersama modelnya...
lepas check in, solat jap...kami kuar la ke Jalan Merdeka utk acara makan-makan....makanan pertama kami di bandung mmg manisssssssss....manis dia lagi manis dr masakan kelantan weih..aku yg kelantanese ni pun tak tertelan...wawa lagi la tak tertelan...ayam goreng manis giler....hahahhaaa...band mknn indon di situ...hahhaha....





makanan pertama di restoran Baso Malang Karapitan, Jln Merdeka,Bandung ini dalam 245ribu = RM 89.67...utk 5 org...kira ok la...tp, mmg malang la...manisss..
lepas tu, kami ke kedai sebelahnya...hehehe...kedai ni, mcm ku kenal...sbb pernah ke situ dua thn lepas....kedai ni nama di Merdeka Factory Outlet....perghhhh....makin byk bajunya....hehhehhee...survey dulu beb...jalan2....aim apa yg nak...byk ni...byk...hehhehe...




(our first Factory Outlet)...masa ni, tak kehabisan duit lagi...hehhehe...cuci2 mata sahaja...

lepas tu, jalan2...byk gak jual CD/DVD...tp, agak mhl jugak disana dlm 8ribu=RM 2.90...lek lu..tak beli lagi...sbb nak g kota Kembang utk shopping DVD....hehehehe/....

DVD oh DVD....gilerssss.....
next destinasi, kami nak ke Grande Factory Outlet in Jalan Dago, Bandung...naik angkutan kota ,okay!! oh, i will survive!!

angkutan kota...kalau nak turun say KIRI..okay!!hehehhe...cukup murah..tambangnya, area 1500-2000 seorg ( dlm 55sen-75sen)...
sesampainya di Grande, perghhhh.....wawa dah kebas satu cardigan, hehhehe....cantik...pastu, kami dikejutkan oleh satu suara yg agak lama tidak kedengaran...hahhahaa....tu dia...jumpa kakak ni kat kota Bandung...oh kak ana, sudah lama tak jumpa, tp, jumpa2 di Kota Bandung..hehhehee...

aku, kak ana n wawa...
lepas tu, kami jalan2 la kat jalan dago ni....jalan kaki je tau..hehehhe...bengkak kaki2...





dah round2 sampai malam...perut dah lapar la plak...hehhehe....nak makan mana agaknya...janji jgn manisssss seperti td...hehehhe....kami pun deal la nak ke Simpang Raya...punya la naik angkutan kota...sampai akhirnya ke Restoran Simpang Raya....kalau korang nak tau, kat Bandung ni, ada 2 restoran Nasi Padang /Minang yg femes dan sedap gilers la...satunya Restoran Simpang Raya dan satu lagi Restoran Sederhana...ada byk branch dia kat Bandung ni...tp, restoran yang kami tuju ni, macam dah nak tutup...so, kami amik keputusan makan sunda la kat restoran sebelah...hehhehe...makan la kat situ...makan malam pertama kami dalam 325 ribu @ RM 117.48..huhuuu...boleh tahan mhl jugak la...tp, lantakla....duit byk lagi time ni...hahhaha....bawah, gmbr restorannya...namanya Bale Gazeebo, jln. Surapati..


setelah selesai makan...nak balik umah dah la...jom naik angkut lagi sekali...
kali ni, kami ckp, kami nak ke Jln Merdeka, sbb budget blh je jln kaki kalau nak ke hotel....pastu, ronda la kami naik angkutan ni...pastu, tiba2 dia kata, ok, kat sini ya Merdeka...kami rasa pelik sekali tempat ni...tgk2, rupanya hantar ke Merdeka apa ntah..lupa dah.. tak pernah plak kami sampai kat sini....disebabkan kami dah turun dan dah bayar 10ribu utk angkut tu, kami pun cuba cari jln pulang sendiri....oh ye, sebelum pulang, kami cari simkad indon la senang skit nak berkomunikasi dgn rakyat mesia..hahhaha...saya beli SIMPATI (ala2 maxis indon gitu la)..10ribu utk kad+11 ribu utk topupnya= 21 ribu la semuanya (rm 7.70 je)...pas dah beli tu, kami pun tanyala sipenjual kad tu, utk ke hotel kami...dalam 2 km kami jalan kaki, pastu, sampai la ke tempat yg ditujui...huuuhuu...dalam kul 1030 (1130 waktu mesia) kami sampai hotel...tidur krohhhhhhhhhhhhh......abis hari pertama....
Continue Reading
 

.:: secreto ::. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea