Friday, June 5, 2009

pulau tioman, i'm back!! episode 2

Posted by alifah@along at 2:27 AM
Reactions: 
4 juri yang cool..
hu3...see you again...menulis dan menulis lagi..

24/05/2009...ahad di pulau tioman..

bangun pagi2, pastu, terus ke site ofis...guys semua masih tidor tak kaba...call amin, "amin, pjm moto jap..." pastu, amin said, "amik la long, yg mana along suka"..he3...pastu, pergi site jap...ronda2 tgk2 site sambil menaiki moto..as usual, aku yg bwk moto sambil bonceng iema...pastu, sebelah balik, sambil bawak moto, sambil bilang pokok kelapa...he3...kalau org tgk, mesti org kata, giler apa budak ni..sambil bwk moto, sambil membilang..he3...pastu, kami ke kedai nak breakfast..pagi ni, breakfast kat restoran peladang..first2 nak mkn roti canai, tp roti dah habis...so, mkn nasi myk la..ha3..eima mkn nasi lemak..mak iiii, naik berat aku kalau camni..hahaha..nak buat camna, darurat...konon2...lepas mkn, kami ke site ofis..tgk apa yg patut...bukak drawing...cari maklumat skit...lepas bertungkus lumus buat keja, pergi mkn tghari plak..adoi, mkn plak...mkn..mkn..mkn...fresh fish!!masa nak mkn, farid pergi kedai isi minyak keta...mak iii, susah benor nak isi myk keta..mula2 kena susun tong tinggi2..tong yg nak isi myk, ada kat paling atas..pastu, amik satu tiub utk disambung dari tong ke dalam tangki myk keta..pastu, tiub lubang tong itu..bila tiub, myk tu akan memasuki tib itu dan seterusnya masuk kedalam corong tangki myk keta,,,he3, betul ntah statement fizik aku ni..maklumla, fizik dpt cangkul.ha3...korg phm2 sendiri la kalau tgk gmbr ni...harga myk, satu tong biru ni rm 70...kalau sebotol mineral (1.5 litre) = rm4..mahal nak mampus...

ni la cara org pulau tuang myk...bersyukurla kita di hidup di darat ini...he3
then, go to eat..lepas mkn, smbg keja balik..he3, byk bekerja tau!!keja, keja dan keja...sampai la lebih kurang kul 4..pastu, balik solat, rehat2...pastu, snorkelling again...ha3...ari ini, amin and farid nak g dive...mak ii, semangat...lbh kurang kul 530, naik bot utk ke tempat itu..apa ntah nama tempat dive ni...utk pengetahuan semua, kat tioman ni, mmg bykkkkkk sgt tempat dive yg menarik..mai nak tunjuk gmbr persiapan dan gmbr2 dalam laut yg diambil khas oleh jurugambar kami, mr.Farid..


kena isi borang dulu ya, diver2 sekalian...
mcm borang wasiat la plak...hu3..


ko pakai mcm ni, min..hehehhe, kata Senoir Farid kepada Juniornya, Amin..


ni, set2 diver ni..ketua dia, en.Herman yg seluar kuning tu..he3..nanti, kena ajar kami plak ni, ya!!






saya dan eima..walaupun tempat ni, bukan tempat snorkelling sebenarnya sbb dalam giler air dia, nampak hitam je...tak berapa nak nampak sgt coral..takpe, ikan byk ler...


kami bersama abg delabi..abang bwk bot yg handal..he3, terima kasih!!






kehebatan ilahi..

sebelah malam, kami makan di babura...makan ikan fresh ni...ikan ni, aku rasa diorang tangkap kat taman laut ni...he3..mcm kitaorg tak tau...abd. delabi punya kerja ni..he3..apapun, mmg sedap mkn ikan apa ntah..yg pasti, ikan ni, rm45 sekilo..mak iiii...mahal nak mampus... udang celup nestum...perghhhhh....sedap...ada byk lagi..tp, tak citer la..nanti korang2 jeles dgn aku..hahaha...tunjuk gmbr mknn skit...jeng3..




lepas mkn, kami sambung kerja sampai pukul 2 pagi...pastu..zzzzzzz
hari seterusya..

Sunday, May 31, 2009

pulau tioman, i'm back!! episode 1

Posted by alifah@along at 9:16 PM
Reactions: 
2 juri yang cool..


peace on me...hi guys...
percutian ke tioman??nop!!go to work, okay!!hehehe..
23-26 mei 2009, aku kembali semula ke pulau tioman..setelah 4 tahun aku tinggalkan dia...2005 lepas, aku bersama kawan2 QS yang best2..sememangnya memberikan satu kenangan yg tidak akan kulupakan..ewah!!di sini, aku mengenali istilah snorkelling yang sebenarnya...pastu, bila diberi peluang utk kembali semula ke pulau ini, aku dgn penuh kerelaan menerima tawaran itu tanpa apa2 syarat..he3, nampak tak kesungguhan aku itu, kwn2?hehehhe...hantu pulau betul minah ni...
23 mei 2009
aku bertolak dari sri kembangan jam 10 pg menuju ke rumah makcik aku di subang perdana...tujuannya utk park kereta WHD ku dirumahnya...aku meminta cousin aku menghantar aku ke airport, subang...janji dgn eima kat airport jam 1130, sejam awal utk check in...pastu, check-in dan jumpa en.mohd amin, selaku org berkuasa bg pihak MRCB...hehehe... then, berlepas dari Subang airport jam 1230 tghari..memakan masa 1 jam utk sampai ke pulau tioman dgn menaiki Berjaya Air...mak iii, berayun2 naik kapal terbang kecik ni...pengalaman2...he3...
dalam kul 130 samapai tioman...
kedatangan kami disambut en. farid selaku org kuat tapak projek MRCB pulau tioman...mula2 jumpa, mcm kekok gak...nak senyum ke..nak ramah ke??...maklumla, org tak kenal...heheheheh...en.farid mesti tgh tersenyum bila baca blog ni...
pastu, kami pun pergi makan...kat Restoran Liza...hehe3..ingat tu, nama restoran dia...maklumla, waitress dia ni garang...pempuan garang..he3...budak2 ni plak suka usik dia...patutla dia garang...isk3, yg dah kawin tu, jgn plak menggatal..ha3...
masa mkn dah tanya "along nak g snorkelling tak ptg ni?"hehehhe....soklan yg aku segan nak jwb, maklumlah malu lagi time tu..tp, jawab gak.."nak nak nak..."pastu, amin pun bagi arahan...'okay, pasni, amin tunjukkan chalet along and eima, pastu, along rehat2 jap, kul 430 nanti bot dtg jemput kita utk ke tempat snorkelling...'hehehhe...aku tersenyum la...yahoooooo!!!!
pastu, kami check-in chalet...dekat2 laut chalet kami...kecik je but not bad la, janji blh berehat, mandi, semayang...kami bukannya dtg nak tido jer..byk lagi misi kami...he3..tujuan asal kena diutamakan..he3...
400 petang tiba..aku and eima, ke laut utk amik2 gmbr dulu..he3, kami dah start sawan gmbr...he3...mujur eima jenis sama ngan aku yg suka bergambar ni...antara gmbr yg sempat dirakamkan...





pastu, jam 430, kami pun berangkat ke snorkelling park..he3..."ikang2 semua, lama tak berjumpa...how r you??"mak iiii, cantiknya ikan2 kat tioman ini...see...he3..ni, bukan ikan ni...ni,org...ha3..


eima dan i bersama Farid..


just me ;)

lepas snorkelling, kami pergi makan...hari ni, kami makan di kg.salang...utk pengetahuan semua, kat sini ada chalet atas bulkit kepunyaan tengku adnan, mb pahang tu...yg terpaksa dihentikan sbb sistem sewerage dia tak lepas...tak tau ke mana nak buang sisa2 kumbahan...ni, nak tunjuk beberapa keping gmbr utk tatapan kawan2..he2...


en.farid yang telah nampak ciri2 suka bergambar :) heheheh, saya dan amin....

pastu, malam..habis sudah hari pertama...nanti kita sambung episode 2 plak ye...

Friday, June 5, 2009

pulau tioman, i'm back!! episode 2

Posted by alifah@along at 2:27 AM 4 comments
hu3...see you again...menulis dan menulis lagi..

24/05/2009...ahad di pulau tioman..

bangun pagi2, pastu, terus ke site ofis...guys semua masih tidor tak kaba...call amin, "amin, pjm moto jap..." pastu, amin said, "amik la long, yg mana along suka"..he3...pastu, pergi site jap...ronda2 tgk2 site sambil menaiki moto..as usual, aku yg bwk moto sambil bonceng iema...pastu, sebelah balik, sambil bawak moto, sambil bilang pokok kelapa...he3...kalau org tgk, mesti org kata, giler apa budak ni..sambil bwk moto, sambil membilang..he3...pastu, kami ke kedai nak breakfast..pagi ni, breakfast kat restoran peladang..first2 nak mkn roti canai, tp roti dah habis...so, mkn nasi myk la..ha3..eima mkn nasi lemak..mak iiii, naik berat aku kalau camni..hahaha..nak buat camna, darurat...konon2...lepas mkn, kami ke site ofis..tgk apa yg patut...bukak drawing...cari maklumat skit...lepas bertungkus lumus buat keja, pergi mkn tghari plak..adoi, mkn plak...mkn..mkn..mkn...fresh fish!!masa nak mkn, farid pergi kedai isi minyak keta...mak iii, susah benor nak isi myk keta..mula2 kena susun tong tinggi2..tong yg nak isi myk, ada kat paling atas..pastu, amik satu tiub utk disambung dari tong ke dalam tangki myk keta..pastu, tiub lubang tong itu..bila tiub, myk tu akan memasuki tib itu dan seterusnya masuk kedalam corong tangki myk keta,,,he3, betul ntah statement fizik aku ni..maklumla, fizik dpt cangkul.ha3...korg phm2 sendiri la kalau tgk gmbr ni...harga myk, satu tong biru ni rm 70...kalau sebotol mineral (1.5 litre) = rm4..mahal nak mampus...

ni la cara org pulau tuang myk...bersyukurla kita di hidup di darat ini...he3
then, go to eat..lepas mkn, smbg keja balik..he3, byk bekerja tau!!keja, keja dan keja...sampai la lebih kurang kul 4..pastu, balik solat, rehat2...pastu, snorkelling again...ha3...ari ini, amin and farid nak g dive...mak ii, semangat...lbh kurang kul 530, naik bot utk ke tempat itu..apa ntah nama tempat dive ni...utk pengetahuan semua, kat tioman ni, mmg bykkkkkk sgt tempat dive yg menarik..mai nak tunjuk gmbr persiapan dan gmbr2 dalam laut yg diambil khas oleh jurugambar kami, mr.Farid..


kena isi borang dulu ya, diver2 sekalian...
mcm borang wasiat la plak...hu3..


ko pakai mcm ni, min..hehehhe, kata Senoir Farid kepada Juniornya, Amin..


ni, set2 diver ni..ketua dia, en.Herman yg seluar kuning tu..he3..nanti, kena ajar kami plak ni, ya!!






saya dan eima..walaupun tempat ni, bukan tempat snorkelling sebenarnya sbb dalam giler air dia, nampak hitam je...tak berapa nak nampak sgt coral..takpe, ikan byk ler...


kami bersama abg delabi..abang bwk bot yg handal..he3, terima kasih!!






kehebatan ilahi..

sebelah malam, kami makan di babura...makan ikan fresh ni...ikan ni, aku rasa diorang tangkap kat taman laut ni...he3..mcm kitaorg tak tau...abd. delabi punya kerja ni..he3..apapun, mmg sedap mkn ikan apa ntah..yg pasti, ikan ni, rm45 sekilo..mak iiii...mahal nak mampus... udang celup nestum...perghhhhh....sedap...ada byk lagi..tp, tak citer la..nanti korang2 jeles dgn aku..hahaha...tunjuk gmbr mknn skit...jeng3..




lepas mkn, kami sambung kerja sampai pukul 2 pagi...pastu..zzzzzzz
hari seterusya..
Continue Reading

Sunday, May 31, 2009

pulau tioman, i'm back!! episode 1

Posted by alifah@along at 9:16 PM 2 comments


peace on me...hi guys...
percutian ke tioman??nop!!go to work, okay!!hehehe..
23-26 mei 2009, aku kembali semula ke pulau tioman..setelah 4 tahun aku tinggalkan dia...2005 lepas, aku bersama kawan2 QS yang best2..sememangnya memberikan satu kenangan yg tidak akan kulupakan..ewah!!di sini, aku mengenali istilah snorkelling yang sebenarnya...pastu, bila diberi peluang utk kembali semula ke pulau ini, aku dgn penuh kerelaan menerima tawaran itu tanpa apa2 syarat..he3, nampak tak kesungguhan aku itu, kwn2?hehehhe...hantu pulau betul minah ni...
23 mei 2009
aku bertolak dari sri kembangan jam 10 pg menuju ke rumah makcik aku di subang perdana...tujuannya utk park kereta WHD ku dirumahnya...aku meminta cousin aku menghantar aku ke airport, subang...janji dgn eima kat airport jam 1130, sejam awal utk check in...pastu, check-in dan jumpa en.mohd amin, selaku org berkuasa bg pihak MRCB...hehehe... then, berlepas dari Subang airport jam 1230 tghari..memakan masa 1 jam utk sampai ke pulau tioman dgn menaiki Berjaya Air...mak iii, berayun2 naik kapal terbang kecik ni...pengalaman2...he3...
dalam kul 130 samapai tioman...
kedatangan kami disambut en. farid selaku org kuat tapak projek MRCB pulau tioman...mula2 jumpa, mcm kekok gak...nak senyum ke..nak ramah ke??...maklumla, org tak kenal...heheheheh...en.farid mesti tgh tersenyum bila baca blog ni...
pastu, kami pun pergi makan...kat Restoran Liza...hehe3..ingat tu, nama restoran dia...maklumla, waitress dia ni garang...pempuan garang..he3...budak2 ni plak suka usik dia...patutla dia garang...isk3, yg dah kawin tu, jgn plak menggatal..ha3...
masa mkn dah tanya "along nak g snorkelling tak ptg ni?"hehehhe....soklan yg aku segan nak jwb, maklumlah malu lagi time tu..tp, jawab gak.."nak nak nak..."pastu, amin pun bagi arahan...'okay, pasni, amin tunjukkan chalet along and eima, pastu, along rehat2 jap, kul 430 nanti bot dtg jemput kita utk ke tempat snorkelling...'hehehhe...aku tersenyum la...yahoooooo!!!!
pastu, kami check-in chalet...dekat2 laut chalet kami...kecik je but not bad la, janji blh berehat, mandi, semayang...kami bukannya dtg nak tido jer..byk lagi misi kami...he3..tujuan asal kena diutamakan..he3...
400 petang tiba..aku and eima, ke laut utk amik2 gmbr dulu..he3, kami dah start sawan gmbr...he3...mujur eima jenis sama ngan aku yg suka bergambar ni...antara gmbr yg sempat dirakamkan...





pastu, jam 430, kami pun berangkat ke snorkelling park..he3..."ikang2 semua, lama tak berjumpa...how r you??"mak iiii, cantiknya ikan2 kat tioman ini...see...he3..ni, bukan ikan ni...ni,org...ha3..


eima dan i bersama Farid..


just me ;)

lepas snorkelling, kami pergi makan...hari ni, kami makan di kg.salang...utk pengetahuan semua, kat sini ada chalet atas bulkit kepunyaan tengku adnan, mb pahang tu...yg terpaksa dihentikan sbb sistem sewerage dia tak lepas...tak tau ke mana nak buang sisa2 kumbahan...ni, nak tunjuk beberapa keping gmbr utk tatapan kawan2..he2...


en.farid yang telah nampak ciri2 suka bergambar :) heheheh, saya dan amin....

pastu, malam..habis sudah hari pertama...nanti kita sambung episode 2 plak ye...
Continue Reading
 

.:: secreto ::. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea