Thursday, January 27, 2011

noma ingatkan saya...

Posted by alifah@along at 1:03 AM
Reactions: 
4 juri yang cool..
actually, ni email yg diterima oleh Noma Noma Yeh...
thanks kerana kongsi-kongsi...tocey...so, terasa nak kongsi dengan wanita-wanita satu dunia...so, saya post kan kat sini...(macamla satu dunia yang baca..hehehhe) niat saya baik,okay... :)
Ada 4 jenis kerisauan wanita.

Risau pada sepi dan kesepian.

Iaitu risau keseorangan . Risau tidak berteman dan tidak punya pasangan hidup.Risau hidup bersendirian. 
Sepi itu indah? Bila ia dilafazkan, anda boleh fahami makna terbalik dari ungkapan ini. Ia tidak indah tapi keadaan menjadikan dirinya kesepian dan dia malas untuk memikirkan perkara yang boleh menyebabkan hatinya terluka kembali. Maka dia cuba untuk menikmati kesepian itu.

Cubalah!, Hilangkanlah kesepian itu dengan alunan pengabdian. Lihatlah Nabi Yunus ketika berada kesepian di dalam perut ikan Nun. Ia merintih pada tuhannya dengan lafaz :
لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين

Pasti segala kerisauan hati hilang sedikit demi sedikit. Lebih-lebih lagi ketika waktu uzur. Bacalah selepas maghrib 500 kali samada dengan lidah atau dibaca dalam hati.Akan terbit rasa indah dan terhibur.Atau perdengarkan kalam Allah dengan lidah kita. Biar Allah pula hiburkan hati yang lara.



Risau pada paras rupa yang tidak cantik dan kurang menarik.
Setiap orang ada jodohnya. Mungkin jodohnya di dunia ini atau sudah termaktub bahawa jodohnya di akhirat kelak. Ini adalah kerana jodoh wanita yang tidak kesampaian di dunia yang fana ini akan diperisterikan oleh Ahli Syurga nanti.Dunia yang sementara ini tempohnya hanya beberapa kelipan mata dibandingkan dengan lamanya hidup di akhirat yang tiada nokhtah.

Keindahan seseorang pada zahirnya bergantung pada paras rupa. Tapi disebalik paras rupa itu ada manisnya dan daya penarik. Ada manusia yang zahirkan daya penarik ini dengan ilmu sesat dan dampingan syaitan. Ini tidak kekal dan akan menjadi sumpahan pada masa hadapannya kelak.

Bagi yang mengekalkan wuduk dan rajin qiamullail ada cahaya indah dipancarkan dari wajahnya. Apatah lagi yang mengekalkan kalimah tauhid di mulutnya. Hafiz Ibnu Qayyim ra.a seorang ulama hadis yang terkenal telah mencatat 100 hadis tentang kelebihan Ucapan لا إله إلا الله antaranya ialah Nabi pernah bersabda :

"Zikir adalah cahaya hati dan wajah"



Risau pada pergantungan hidupnya.
Takut hidupnya dipersiakan. Takut tidak dihiraukan. Takut dirinya digandingkan dengan madu. Takut ditukar kasih sayangnya. Sebab itu ramai wanita berkerjaya. Demi menjamin masa depannya. Takut sesuatu yang seringkali berlaku dalam rumahtangga.

Lelaki memang pantang ada peluang. Pantang punya kemampuan. Pantas dan nekad membuat keputusan tanpa memikir jauh. Jadi kaum hawa memerlukan pergantungan diri sendiri. Wang dikumpul. Mahu juga kereta sendiri. Mahu pula rumah atas namanya.Banyak sungguh persediaan.

Khaulah binti Hakim datang berjumpa dengan Nabi mengadu nasibnya yang dibuang oleh suami setelah melahirkan anak-anak yang ramai dan mengabdikan diri untuk suami. Namun setelah berusia ia talak oleh suaminya dengan lafaz zihar. Maka bukan sahaja Nabi yang mendengar luahan wanita itu tapi Allah lebih pantas menurunkan ayat untuk menyambut aduan hambannya itu.

Oleh itu jangan lupa berselawat bila ada kerisauan ini. Rajin-rajinkan lidah untuk berselawat.Bayangkan Nabi berada di hadapan kita ketika berselawat. Dan Sambil itu adukan saja permasalahan kita.



Risau tidak punya zuriat.

Tak kawin satu masalah. Bila dah kawin risau pula tidak ada zuriat. Zuriat adalah benteng utuh untuk mempertahankan rumahtangga. Bila tiada zuriat maka macam-macam kerisauan yang lain mula timbul. Cubalah lafazkan doa Nabi Zakaria yang telah tua tapi masih tidak punya zuriat iaitu :

رَبِّ لاَ َتذَرْنِي فـَرْداً وَأَنْتَ خَيْرُ الوَاِر ِثِيْن 
Anbiya : 89

Jadikan ia ucapan doa pada setiap kali sujud dalam apa jua solat yang dilakukan.

thanks Noma...swit tak noma??sweet tak??hehehhee

Wednesday, January 26, 2011

happy birthday to you..

Posted by alifah@along at 8:01 AM
Reactions: 
2 juri yang cool..
JoooOOOoom nyanyi...Selamat hari jadi...selamat hari jadi..selamat hari jadi WAWA..selamat hari jadi..lalalalalalala...hehe..
Semoga panjang umo muroh rezeki sokmo lah hendaknya...dipanjang kan usia....semoga bahagia selalu...juga semoga semua doa dimakbulkan Allah swt....ameen..kita nak celebrate mana ni??hehheheee......
 

 

Tuesday, January 25, 2011

kota keriangan..GENTING HIGHLAND!!

Posted by alifah@along at 12:25 AM
Reactions: 
2 juri yang cool..

hehehhee...cite ni mungkin dah basi...tp, tak kira nak tulis jugak...sbb ianya kenangan manis...hehehehe..
last week (21012011), adik2 i ada dtg KL...so, plan nak g Genting ni dah lama plan actually...cuma kena tgk cuaca hari tu...tp, mmg tuah diorg la, cuaca sungguh baik sekali...so, pagi2 dah bangun..semangat sungguh kalau nak g jalan...kul 7 dah siap dah...sebabkan ahlinya agak ramai, so dari rumah 2 biji keta la...satu keta saya...satu keta wawa....janji-janjian dgn cik farrah kita kat Damansara...shoot ke Damansara...jem jugak wooooo nk sampai sana...around kul 9 sampai Damansara... tukar keta, bawak keta cik farrah..JKN kena tinggal (keta cik wawa je..wawa tak kena tinggal..hehhee)..mula2 kami plan nak naik bus...tiba2 macam tak best je (takut sebenarnya)..kami pun naik keta...tp, mlm tadi, survey internet..kalau kita drive ke keta kabel, cost dia RM 10 utk keta kabel pergi balik & RM 46 utk outdoor games..total2, RM 56 la ek...kalau kita pergi dengan bus, samada, naik kat KL sentral ke, One Utama ke, atau Stesen LRT Gombak ke, charge dia RM 47 per person utk tiket, kabel car & tiket outdoor tu...so, dengan kebijaksanaan para2 QS (saya, wawa) dan Businesswoman (Farrah), kami pun singgah kat hentian Gombak, beli tiket bus yang pakej tu, then kami drive ke sana...so, jimat la RM9 per person...kalau kali 7 org yang pergi..RM63 ringgit jugak wooooo....jimat2...hehhee...
ok, sampai keta kabel around 10 gitu la...ni, gmbr kat keta kabel...adlin tukang amik gmbr...ramaikan kami??hehhehe...
wowwwwww!!muka tak sabar nak menjerit pun ada...
lepas dah turun keta kabel, g kaunter cashier amik benda alah gelang tu la...baru masuk...check-in Genting Theme Park around 10.11 pagi...lalallalalalalaa~~
game yang pertama kami main...jeng3...cyclone!!
cyclone ni, 1st Roller Coster la kiranya kat Mesia...perggghhhhh, kalah Faizal Tahir kalau dgr kami menjerit...hahahahaha
ni gambar sebelum naik...
baik lagi nampak...hahhaha


ha, amik kau!!tak hengat dah yang ko tu pempuan!!hehehhee
 (gambar beli RM 15 sekeping ni..)
next...kasi adik2 nak main boat ni plak..ok..layannnnn...aku, wawa dgn farrah tak main la benda2 tak mencabar ni..hehehhehe....tp, kasi can la budak2 ni nak main...
sambil2 tunggu diorg ni Boating, cik Farrah kita pergi main tembak2 ..nak dapat bear la konon...gaya ada dah...tp, skitttttttttt lagi nak kena...melayang la RM10 beli token...hehhehehe


lepas tu, macam dah laparrr dah semua...ye la, jam pun dah kul 12.30...so, kami bukak meja nak makan2 bekalan yg dibawa...sedap plak nasi lemak kalau time lapar2 ni kan...hehehhee...makan2..perut kena kasi kenyang dulu...nasib baik jumpa port baekkkk punya...
lepas mkn, sesi nak turunkan nasi dalam perut2, main lompat2 la nak amik gmbr...hahhaaa....satu jer yang menjadi ...hahhahhaa....
after that...speaking plak...kami menuju tempat yg mcm karpet terbang tu...sebelum sampai situ, ada benda yg menarik perhatian...ni, main tangkap2 itik...bawah itik2 ni, ada no.1,2 dan 3...no.3 paling grand la hadiah dia...cara main dia senang je..
kena sangkut itik2 ni...tapi sebelm tu, beli token dulu...
ni, hadiah2 dia..meriah kan??geram aku tgk..


haaa....macam tu la main dia...senang je..tp, aku kedekut (menyesal aku tak beli...tgk2 tuah aku dpt bear besar..huhuu)..tak beli pun farrah dan Jalal beli...tp, sib baik Farrah dapat seekor anak ayam...kecik jew pun anak ayam tu...nama lagi anak ayam kan...

ok, habis dah part yang anak2 itik, anak2 ayam tu...next, main benda alah ni plak...nama dia Pirate Ship..nampak macam biasa je, tp....aduhhh....ngeri jugak weih...karpet terbang gitu la...hahhahaa....time ni, geng2 belakang aku tu, mmg suka benar bergambar..ha, tgk ni...sama naik je kami dgn dia2...hahaha




wahhhh...syok sungguh wooooo!!!

lepas tu, nak g roller coster...on maintenance la plak....pastu,  g kat Space Shot..hehhehee..yg ni, tobat aku takut...dulu, time blajar, cukuplah sekali...lagipun, aku mcm penat sgt woo...tak naka aku amik risik...pengsan aku kat situ, saper la nak tolong angkat..hehhehe...so, better aku jd cameraman je..hehhehee....ni, org2 yg berani nak naik space shot ni..hehhehe
 sebelum


selepas...puas hati muka mereka..
hahhaa.....next, Rolling Thunder Mine Train...yg ni pun nmpk mcm biasa...hahhahaaa.....wooooo, laju jugak keretapi ni..dia pusing2 dalam gua..nasib baik pakai seat belt betul2..hehhehehe...tunjuk gmbr skit... nepik jugak la seround...hehhehe


next, kami sebelah dia...g main Sg. Rejang flume ride...hahhahaa...mainan ni, risiko nak kebasahan tu mmg cerah..hahhahaa....takpe, kami sanggup amik risiko itu..hehhehee...gambar sebelum...kering lagi...

ya, ikut anak2...hehehheee....
selepas itu...
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
tadaaaaaaa...

basahhhhhhhhhhhhhhhh...ok!!hahhahhaa..puas!!

disebabkan kebasahan, kami main jemur2 la dulu....kasi kering...pastu, cik Farrah open tebel blanje KFC..mmg rezeki kami la...thanks babe!! semoga murah2 lagi rezeki kamu..amin...
lepas makan KFC...g solat belake2..pastu, nak sambung la plak ...pergi lagi skali kat Roller Coaster...tgk2...dah tutup...under maintenance la plak...mmm..nasib la adik2 ku ...next time la ye...yg Spinner tu, mmg tutup dr awal lagi...so, last2 kami naik Double Deck...ni la...tak mencabar, ok..hehehe
 mmmm....dah habissss....heheheee....next time, kalau nak pergi, nak amik indoor la plak...saper nak join??jommmmmmmmmmmmmmm....memang mahal la skit indoor tu, tp, kena cuba...hehhehee...
kul 9 samapai umah, jam 10, aku dah BINGO!!perghhhhhh..letihhhh.....

next entry..mandi manda air panas plak...




 

Thursday, January 27, 2011

noma ingatkan saya...

Posted by alifah@along at 1:03 AM 4 comments
actually, ni email yg diterima oleh Noma Noma Yeh...
thanks kerana kongsi-kongsi...tocey...so, terasa nak kongsi dengan wanita-wanita satu dunia...so, saya post kan kat sini...(macamla satu dunia yang baca..hehehhe) niat saya baik,okay... :)
Ada 4 jenis kerisauan wanita.

Risau pada sepi dan kesepian.

Iaitu risau keseorangan . Risau tidak berteman dan tidak punya pasangan hidup.Risau hidup bersendirian. 
Sepi itu indah? Bila ia dilafazkan, anda boleh fahami makna terbalik dari ungkapan ini. Ia tidak indah tapi keadaan menjadikan dirinya kesepian dan dia malas untuk memikirkan perkara yang boleh menyebabkan hatinya terluka kembali. Maka dia cuba untuk menikmati kesepian itu.

Cubalah!, Hilangkanlah kesepian itu dengan alunan pengabdian. Lihatlah Nabi Yunus ketika berada kesepian di dalam perut ikan Nun. Ia merintih pada tuhannya dengan lafaz :
لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين

Pasti segala kerisauan hati hilang sedikit demi sedikit. Lebih-lebih lagi ketika waktu uzur. Bacalah selepas maghrib 500 kali samada dengan lidah atau dibaca dalam hati.Akan terbit rasa indah dan terhibur.Atau perdengarkan kalam Allah dengan lidah kita. Biar Allah pula hiburkan hati yang lara.



Risau pada paras rupa yang tidak cantik dan kurang menarik.
Setiap orang ada jodohnya. Mungkin jodohnya di dunia ini atau sudah termaktub bahawa jodohnya di akhirat kelak. Ini adalah kerana jodoh wanita yang tidak kesampaian di dunia yang fana ini akan diperisterikan oleh Ahli Syurga nanti.Dunia yang sementara ini tempohnya hanya beberapa kelipan mata dibandingkan dengan lamanya hidup di akhirat yang tiada nokhtah.

Keindahan seseorang pada zahirnya bergantung pada paras rupa. Tapi disebalik paras rupa itu ada manisnya dan daya penarik. Ada manusia yang zahirkan daya penarik ini dengan ilmu sesat dan dampingan syaitan. Ini tidak kekal dan akan menjadi sumpahan pada masa hadapannya kelak.

Bagi yang mengekalkan wuduk dan rajin qiamullail ada cahaya indah dipancarkan dari wajahnya. Apatah lagi yang mengekalkan kalimah tauhid di mulutnya. Hafiz Ibnu Qayyim ra.a seorang ulama hadis yang terkenal telah mencatat 100 hadis tentang kelebihan Ucapan لا إله إلا الله antaranya ialah Nabi pernah bersabda :

"Zikir adalah cahaya hati dan wajah"



Risau pada pergantungan hidupnya.
Takut hidupnya dipersiakan. Takut tidak dihiraukan. Takut dirinya digandingkan dengan madu. Takut ditukar kasih sayangnya. Sebab itu ramai wanita berkerjaya. Demi menjamin masa depannya. Takut sesuatu yang seringkali berlaku dalam rumahtangga.

Lelaki memang pantang ada peluang. Pantang punya kemampuan. Pantas dan nekad membuat keputusan tanpa memikir jauh. Jadi kaum hawa memerlukan pergantungan diri sendiri. Wang dikumpul. Mahu juga kereta sendiri. Mahu pula rumah atas namanya.Banyak sungguh persediaan.

Khaulah binti Hakim datang berjumpa dengan Nabi mengadu nasibnya yang dibuang oleh suami setelah melahirkan anak-anak yang ramai dan mengabdikan diri untuk suami. Namun setelah berusia ia talak oleh suaminya dengan lafaz zihar. Maka bukan sahaja Nabi yang mendengar luahan wanita itu tapi Allah lebih pantas menurunkan ayat untuk menyambut aduan hambannya itu.

Oleh itu jangan lupa berselawat bila ada kerisauan ini. Rajin-rajinkan lidah untuk berselawat.Bayangkan Nabi berada di hadapan kita ketika berselawat. Dan Sambil itu adukan saja permasalahan kita.



Risau tidak punya zuriat.

Tak kawin satu masalah. Bila dah kawin risau pula tidak ada zuriat. Zuriat adalah benteng utuh untuk mempertahankan rumahtangga. Bila tiada zuriat maka macam-macam kerisauan yang lain mula timbul. Cubalah lafazkan doa Nabi Zakaria yang telah tua tapi masih tidak punya zuriat iaitu :

رَبِّ لاَ َتذَرْنِي فـَرْداً وَأَنْتَ خَيْرُ الوَاِر ِثِيْن 
Anbiya : 89

Jadikan ia ucapan doa pada setiap kali sujud dalam apa jua solat yang dilakukan.

thanks Noma...swit tak noma??sweet tak??hehehhee
Continue Reading

Wednesday, January 26, 2011

happy birthday to you..

Posted by alifah@along at 8:01 AM 2 comments
JoooOOOoom nyanyi...Selamat hari jadi...selamat hari jadi..selamat hari jadi WAWA..selamat hari jadi..lalalalalalala...hehe..
Semoga panjang umo muroh rezeki sokmo lah hendaknya...dipanjang kan usia....semoga bahagia selalu...juga semoga semua doa dimakbulkan Allah swt....ameen..kita nak celebrate mana ni??hehheheee......
 

 
Continue Reading

Tuesday, January 25, 2011

kota keriangan..GENTING HIGHLAND!!

Posted by alifah@along at 12:25 AM 2 comments

hehehhee...cite ni mungkin dah basi...tp, tak kira nak tulis jugak...sbb ianya kenangan manis...hehehehe..
last week (21012011), adik2 i ada dtg KL...so, plan nak g Genting ni dah lama plan actually...cuma kena tgk cuaca hari tu...tp, mmg tuah diorg la, cuaca sungguh baik sekali...so, pagi2 dah bangun..semangat sungguh kalau nak g jalan...kul 7 dah siap dah...sebabkan ahlinya agak ramai, so dari rumah 2 biji keta la...satu keta saya...satu keta wawa....janji-janjian dgn cik farrah kita kat Damansara...shoot ke Damansara...jem jugak wooooo nk sampai sana...around kul 9 sampai Damansara... tukar keta, bawak keta cik farrah..JKN kena tinggal (keta cik wawa je..wawa tak kena tinggal..hehhee)..mula2 kami plan nak naik bus...tiba2 macam tak best je (takut sebenarnya)..kami pun naik keta...tp, mlm tadi, survey internet..kalau kita drive ke keta kabel, cost dia RM 10 utk keta kabel pergi balik & RM 46 utk outdoor games..total2, RM 56 la ek...kalau kita pergi dengan bus, samada, naik kat KL sentral ke, One Utama ke, atau Stesen LRT Gombak ke, charge dia RM 47 per person utk tiket, kabel car & tiket outdoor tu...so, dengan kebijaksanaan para2 QS (saya, wawa) dan Businesswoman (Farrah), kami pun singgah kat hentian Gombak, beli tiket bus yang pakej tu, then kami drive ke sana...so, jimat la RM9 per person...kalau kali 7 org yang pergi..RM63 ringgit jugak wooooo....jimat2...hehhee...
ok, sampai keta kabel around 10 gitu la...ni, gmbr kat keta kabel...adlin tukang amik gmbr...ramaikan kami??hehhehe...
wowwwwww!!muka tak sabar nak menjerit pun ada...
lepas dah turun keta kabel, g kaunter cashier amik benda alah gelang tu la...baru masuk...check-in Genting Theme Park around 10.11 pagi...lalallalalalalaa~~
game yang pertama kami main...jeng3...cyclone!!
cyclone ni, 1st Roller Coster la kiranya kat Mesia...perggghhhhh, kalah Faizal Tahir kalau dgr kami menjerit...hahahahaha
ni gambar sebelum naik...
baik lagi nampak...hahhaha


ha, amik kau!!tak hengat dah yang ko tu pempuan!!hehehhee
 (gambar beli RM 15 sekeping ni..)
next...kasi adik2 nak main boat ni plak..ok..layannnnn...aku, wawa dgn farrah tak main la benda2 tak mencabar ni..hehehhehe....tp, kasi can la budak2 ni nak main...
sambil2 tunggu diorg ni Boating, cik Farrah kita pergi main tembak2 ..nak dapat bear la konon...gaya ada dah...tp, skitttttttttt lagi nak kena...melayang la RM10 beli token...hehhehehe


lepas tu, macam dah laparrr dah semua...ye la, jam pun dah kul 12.30...so, kami bukak meja nak makan2 bekalan yg dibawa...sedap plak nasi lemak kalau time lapar2 ni kan...hehehhee...makan2..perut kena kasi kenyang dulu...nasib baik jumpa port baekkkk punya...
lepas mkn, sesi nak turunkan nasi dalam perut2, main lompat2 la nak amik gmbr...hahhaaa....satu jer yang menjadi ...hahhahhaa....
after that...speaking plak...kami menuju tempat yg mcm karpet terbang tu...sebelum sampai situ, ada benda yg menarik perhatian...ni, main tangkap2 itik...bawah itik2 ni, ada no.1,2 dan 3...no.3 paling grand la hadiah dia...cara main dia senang je..
kena sangkut itik2 ni...tapi sebelm tu, beli token dulu...
ni, hadiah2 dia..meriah kan??geram aku tgk..


haaa....macam tu la main dia...senang je..tp, aku kedekut (menyesal aku tak beli...tgk2 tuah aku dpt bear besar..huhuu)..tak beli pun farrah dan Jalal beli...tp, sib baik Farrah dapat seekor anak ayam...kecik jew pun anak ayam tu...nama lagi anak ayam kan...

ok, habis dah part yang anak2 itik, anak2 ayam tu...next, main benda alah ni plak...nama dia Pirate Ship..nampak macam biasa je, tp....aduhhh....ngeri jugak weih...karpet terbang gitu la...hahhahaa....time ni, geng2 belakang aku tu, mmg suka benar bergambar..ha, tgk ni...sama naik je kami dgn dia2...hahaha




wahhhh...syok sungguh wooooo!!!

lepas tu, nak g roller coster...on maintenance la plak....pastu,  g kat Space Shot..hehhehee..yg ni, tobat aku takut...dulu, time blajar, cukuplah sekali...lagipun, aku mcm penat sgt woo...tak naka aku amik risik...pengsan aku kat situ, saper la nak tolong angkat..hehhehe...so, better aku jd cameraman je..hehhehee....ni, org2 yg berani nak naik space shot ni..hehhehe
 sebelum


selepas...puas hati muka mereka..
hahhaa.....next, Rolling Thunder Mine Train...yg ni pun nmpk mcm biasa...hahhahaaa.....wooooo, laju jugak keretapi ni..dia pusing2 dalam gua..nasib baik pakai seat belt betul2..hehhehehe...tunjuk gmbr skit... nepik jugak la seround...hehhehe


next, kami sebelah dia...g main Sg. Rejang flume ride...hahhahaa...mainan ni, risiko nak kebasahan tu mmg cerah..hahhahaa....takpe, kami sanggup amik risiko itu..hehhehee...gambar sebelum...kering lagi...

ya, ikut anak2...hehehheee....
selepas itu...
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
tadaaaaaaa...

basahhhhhhhhhhhhhhhh...ok!!hahhahhaa..puas!!

disebabkan kebasahan, kami main jemur2 la dulu....kasi kering...pastu, cik Farrah open tebel blanje KFC..mmg rezeki kami la...thanks babe!! semoga murah2 lagi rezeki kamu..amin...
lepas makan KFC...g solat belake2..pastu, nak sambung la plak ...pergi lagi skali kat Roller Coaster...tgk2...dah tutup...under maintenance la plak...mmm..nasib la adik2 ku ...next time la ye...yg Spinner tu, mmg tutup dr awal lagi...so, last2 kami naik Double Deck...ni la...tak mencabar, ok..hehehe
 mmmm....dah habissss....heheheee....next time, kalau nak pergi, nak amik indoor la plak...saper nak join??jommmmmmmmmmmmmmm....memang mahal la skit indoor tu, tp, kena cuba...hehhehee...
kul 9 samapai umah, jam 10, aku dah BINGO!!perghhhhhh..letihhhh.....

next entry..mandi manda air panas plak...




 

Continue Reading
 

.:: secreto ::. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea