Saturday, December 31, 2011

Happy 2012 ..pung pang pung pang!! (bunyi bunga api)

Posted by alifah@along at 8:38 AM
Reactions: 
4 juri yang cool..
kita mulakan dgn sekeping gambar sahaja terlebih dahulu... so cute henna? (bhs hindi plak)..ni, kira azam utama la :) azam kecik2, byk lagi..antaranya, rajin menulis+merapu+meluahkan dlm blog saya ni :)
u hope...u hope...
lukisan yang cuba memberikan semangat 2012!! amin....kena rerajin la pergi true fitness tu ya alifah...
* bunyi bunga api camna ek? pung pang pung pang ke dusshhhh dushhhh??ke camna bunyi dia ek? jenuh aku bertekak dgn member aku ni...
*sesiapa yang ingin membuat tempahan gambar potret, hubungila aku..tak byk sangat kos nya :)

Friday, December 30, 2011

Seoul in Love (Day 1)

Posted by alifah@along at 5:30 AM
Reactions: 
11 juri yang cool..
Sol Sol Sol...(macam johan daaaaa) ...ini bukan cerita main2..ni bukan sol anak Yusoff Haslam tu..ni mmg cerita kat Seoul, Korea...ya..saya telah ke Seoul...macam tak percaya pun ada...tp, ianya benar..ewah!! heheheee...cerita basi ni, bermula pada...22/10/2011 yang lepas...dari Malaysia, seperti biasa, saya mestilah mengambil transport yang yang paling menjimatkan iaitu Belon Merah Putih utk sampai ke Seoul itu..utk pengetahuan, tiket return korea kali ni, saya dpt dgn harga RM550..kira sgt la murah,ok...huhuu...

ok la, kembali pada cerita....saya bertolak dari Malaysia, jam 2.45 dan sampai ke Incheon Airport, jam 9.45pm ...perjalanan lebih kurang 7 jam la...mak iiii, dlm airbus tu, bapak nyer sejuk...sbb tak tahan, saya pun terbeli la blanket merah+bantal set yg AA jual tu...dah mmg tak tahan sgt dah...tp, ok la, bukannya mahal sgt pun..RM 25 satu set...lepas, dah dah sampai Incheon, benda first skali nak rasa, ialah udara dia...perghhhhhh...bukan nak kata la, mmg cool ok..time tu, autumn yg tgh peak la..around 7-10 darjah celcius la kalau malam...huhuuhu...perasaan time ni, cuak+jakun+excited+tak percaya....yesssss!!
lepas, dah lulus cek passport, kami pergi amik beg..opss, sebelum terlupa, kami ialah bertiga..ichi, ni, san...3, ok...berjepun plak!!nak berkorea, tak reti...yg aku tahu bahasa korea time nak pergi ni, ialah, kamsahamida (terima kasih) dan Annyeong-haseyo (Hello)...hahhahaaa..yg lain, aku pandai bahasa inggeris je...taram la oooiiii....hahahhaaa..byk citer lucu nak citer nih nanti akibat hanya tahu 2 conversation tu je...ok, lepas amik beg kat tempat amik beg tu, kami pun kuar nak kejar bus ni...almaklumla, sampai dah agak lewat, so mmg risau bus yg kami nak ke Guest House tu dah terlepas la...mmmmm...mmg nasib la weih, memang terlepas..baru 5 minit bus tu dah jalan...ayoyoyyyyyooo....time ni, kami pun, menggunakan kekaliberan bercakap dlm bahasa inggeris kami, dptla, bus yg dekat2 dgn guest tu jugak...dekat sgt, ok (MKATKD) ...epy (kwn) beratur beli tiket...harga tiket dari Incheon Airport ke Jong-No = 10,000 Won (Airport Limo Bus No. 6002)...
dalam masa epy tgh beratur beli tiket, saya dan yana, ke tempat sewa telefon..sewa telefon ni, kalau nak murah, amik la pakej diskaun yang blh download dlm internet...kira ok la harga dia...utk pengetahuan, sewa telefon ni, kat airport paling murang berbanding tempat lain..so, mmg tak menyesal la...ok..dan kita tak blh sewa telefon sajer, kena dgn line2 dia skali...ok, lepas dah settle tu, kami pun bertolak la naik bus pukul 11.00 malam waktu korea @ 10.00 malam waktu Malaysia...around jam 12.00 tgh mlm, kami sampai kat Jong-No Station..nak cari Beewon Guest House, Jong-No...mencari la kami GH ni..ingat kan dekat..adalah 2 KM kut...berjalan dgn membawa bag yg berat nya lebih kurang 15kg jugak la..adodoiiii...tp, takpe, janji jumpa...yahoooo..kami tak sesat...hehheheee.....bila dah sampai GH, check in dan bayar untuk 7 malam terus...159, 100 Won per person for 7 nights...pastu, belebing laaaaaa...krohhhhhhh......













duit keluar untuk hari ini :

1. (Airport Limo Bus No. 6002) : 10,000 Won
2. Check in Beewon Guest House, Jong-No : 159, 100 Won per person for 7 nights
* tips : knp kami pilih Beewon GH? sbb ini adalah antara GH yang tak perlu deposit? mungkin ada lagi..tp, kami tak jumpa :) 

semoga SYAHID milikmu..

Posted by alifah@along at 1:42 AM
Reactions: 
19 juri yang cool..
salam semua...kesedihan perginya seorang sahabat pada 25/12/2011 yang lepas masih teringat-ingat...
Dia, Noria Idris @Joanna , merupakan kawan rapat semasa tingkatan 1 dan 2 di sekolah menengah dulu..dialah teman sebilik, sedorm yang mmg memahami akan saya..masih ingat lagi saya akan suara manja2, senyum manja2 arwah..kami memang rapat..basuh kain, mandi bersama kat kolah..saya cuci rambut dia, dia cuci rambut saya..dia slalu belanja saya makan, sebab dia selalu dapat RM200 dari ayahnya..(masa tu, RM200 dah macam RM2000 dah)..masa Form 3, dia tukar sekolah...dia nak balik sekolah kat Kelantan, sbb manja dgn mak dia..Arwah merupakan anak tunggal perempuan dari 3 beradik yang mana, Abg arwah ialah Abg Amin Idris (org kuat TV Al-Hijrah) dan Hashim (adik).. lepas pada arwah pindah sekolah, saya hanya 2 kali jumpa arwah, iaitu, semasa arwah buka kedai makan atas Shopping Complex Billion (tahun 2000 kalau tak silap) dan tahun lepas (sebelum arwah kahwin), jumpa kat KKM, sebab arwah seorg PTD di Hospital KB ada mesyuarat projek dan kebetulan mesyuarat itu, adalah dgn Unit saya di KKM..what a small world...jumpa arwah kat surau KKM, byk yg diceritakan mengenai kehidupan selepas SPM..(arwah pernah kahwin selepas SPM-bercerai-dan akan berkahwin kali ke-2 pada bulan 12 thn lepas)..arwah menceritakan segala-galanya...kemudian, pada bulan 12 thn lepas, arwah telah menjemput saya utk menghadiri kenduri nya, tetapi disebabkan kesihatan saya tidak mengizinkan pada ketika itu, saya tidak dpt menghadiri majlis tersebut..

Pada 25/12/2011 yang lepas, arwah telah pergi mengadap yg Maha Esa..pemergiannya adalah disebabkan komplikasi semasa bersalin..dari apa yang saya baca,

"she left only 20% of blood masa hantar ke hospital from a private klinik. that private klinik induced her with 6 pills!& cost super hi heat to her body! crazy! 36 pines of blood have been given to her, but now she is facing problems with kidney failure.rahim & sedikit usus telah di buang :(... "

"mulo2 normal.. pastu diorg vacuum.. an-nisa.. lepas deliver baby, diorg tinggal gitu jah.. duk caro ko baby sbb baby lemah.. pas lebih kurey 1 jam bru caro ko ibu.. maso tu semo organ berhenti berfungsi.. diorg call hospital besar g ambil... lepas sampai HRPZ, doktor wat rawatan dan x-ray.. doktor dapati, uri masih terlekat kt rahim.. maso tu doh berlaku jangkitey kuman.. dr terpaksa buang rahim.. pastu jangkitey merebak ke usus, potong sikit usus.. Kuman terus merebak ke buah pinggey dan terus ke otak.. 2 hari dio bertarung nyawa, and lastly meninggal pada jam 12.45pg, 25 dis 2011"
  
* keadaaan baby Rayyan (anak arwah) sehingga hari ini, 30/12/2011 :

Subhanallah, al-Hamdulillah, Allahu Akbar!!! Rayyan Ikhwan sudah buka mata...
perkabaran duka ini
kami terima dgn hati terbuka
kami redha YA ALLAH
NAMUN kami mohon padaMU YA ALLAH
tempatkanlah DIA di kalangan orang beriman dan beramal soleh

DIA,
kawan yg baik
dan kami mohon KAU berikan tempat yg terbaik untuknya di syurgaMU YA ALLAH

AMIN...
Al-Fatihah buat...

Noria Idris
1/09/1982 - 25/12/2011


Tuesday, December 27, 2011

..:: rumah idaman ::..

Posted by alifah@along at 9:03 PM
Reactions: 
4 juri yang cool..
kalau ada duit yang sangat banyak, memang nak rumah macam ni ... ini lah akibat terlalu byk tgk cerita KOREA..

rumah pilihan pertama :










walaupun petak dan macam kilang, tp, ada tasik kat depan rumah, interior yang ringkas tetapi menarik dan glass wall, mmg menjadi idaman..

rumah pilihan kedua :













yang ni lagi logik kut utk jadi rumah...kalau la ada byk duit, InsyaAllah... cantik kan??

Semua rumah ni ada kat Korea Selatan...kalau buat kat Malaysia, logik ke? kita buat depan sawah padi la ek ? (tanya saper ntah :)



Sunday, December 11, 2011

Layanggg Ajek Hassan ...

Posted by alifah@along at 6:03 AM
Reactions: 
5 juri yang cool..
salammmm...korang dah tgk Ombak rindu? pasti suka akan lagu Hafiz & Adira tu kan? saya pun suka lagu sangat..sangat..sangat ok...tp, saya lebih suka akan version Ajek Hassan...oh, sangat membuai jiwa (jiwang gak aku ni)...tp, siapa Ajek Hassan? actually, kawan saya la yg bgtau masa kat office..kata dia, ada org dah cover version dia sendiri..pastu, kami dengar la bersama2..mak iiii...ni, dah lagi best dari penyanyi asal nih...pastu, tgk2 si Ajek ni, rupanya ada byk lagu yg dah post kat Youtube tu...aduiii...suara dia...mmg power la...dah la, hanya berbekalkan sebuah guitar...adoi ...pastu, dgn cuba2, try la cari nama dia kat Muka buku...jeng3..ada...Ajek Hassan II ...sampai dua dah bang oii...mmg ramai dah peminat dia...apa lagi, add la....dia approve la plak...sajer je nak update pasal dia...lepas ni, cepatla dpt info lagu2 baru dari dia...dia jugak ada Fan Page Ajek .... Antara lagu yg terbaik dari Ajek :

Ombak Rindu (50k review dalam masa 1 bulan)

Epilog Cinta Dari Bromley 

Banyak lagi lagu best dari dia...search kat Youtube dang Layanggggg (Abe Ajek ore Ganu kang) ...tu pasal ada G tu....

Wednesday, November 30, 2011

wordless wednesday (1)

Posted by alifah@along at 3:20 AM
Reactions: 
2 juri yang cool..

best kan, kalau boleh bercuti ala-ala camni selalu...

Monday, September 12, 2011

stress!!

Posted by alifah@along at 12:10 AM
Reactions: 
5 juri yang cool..
apabila saya stress, saya akan tulis word ini...

stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
 stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!! 
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!

terimA kAsiH kerana membaCA.. 

utk tatapan semua, org Loser ni..

 

Thursday, August 11, 2011

apabila si bandar masuk kampung..hahha

Posted by alifah@along at 7:45 PM
Reactions: 
2 juri yang cool..
Hi everybody…ceeewah!! Speaking beb..hahhahaa, tajuk tak menahan..hehhee…sempena nak sambut puasa , kebetulan plak musim raja buah, Durian, kami telah dijemput ke kebun buah ni…Kebun ni, nama dia, Kebun Pakcik Ahmad atau dikenali juga dgn nama Kebun Aizaaaaannn…actually, dah bertahun2 dah Aizaan ni ajak p makan duyan umah dia ni..tahun ni berkesempatan la nampaknya…kebetulan, ada plak gang yang nak folo..i like la tak payah drive..hehee …terima kasih blogger blur spiral…hehhee..baju bundle diorg, cantik2 wooo..(sambil2 promote)…ok la, byk tulis plak…gambar skit..zassssssss….mmg  si bandar masuk kampung..(bandar la sangat)..
budak bandar yg bersiap sedia nak masuk kebun

inilah rupa kebun entrance

pencarian bermula..dah jumpaaaaa

yaaa...itu dia...jumpa lagi...

yaaa, saya org 'kale cepo; pung kenal buah durian...

mai, saya cuba bau...tak pandai mana la...

haaa....ni, mmg masak..kuning ni..blh la...

ni baru bukti..gigih tau....yang lain2 banyak relaks je...hahaha

terima kasih Aizaang...tuan milik tanah kebun ialah yg berdiri paling kiri...posing org byk duit jual durian!!
 tp, pemilik sebenar ialah yg sedang duduk di belakang tu...nampak kan ciri2 seorg pekebun berjaya...thanks Uncle Mad aka Rosyam Nor K. Krau

auuummmm!!! terima kasih kerana anda berbuah lebat tahun ni...tahun depan jumpa lagik ya (mcm la, owner tu ajak aku :)..hehhee)




Wednesday, August 3, 2011

cabar diri sendiri..

Posted by alifah@along at 6:45 AM
Reactions: 
2 juri yang cool..
macam best org duk apdet blog..tapi, saya ammmmmmattt malas...kalau blh, nak yg apdet pendek2 je...so, blh la ni taram tajuk yg amik dr Habibah..  
jeng3..nantikan saat rajin itu..


Day 01 – A photo of you taken over ten years ago
Day 02 – A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself
Day 03 – The meaning behind your blog name.
Day 04 – A recipe
Day 05 – A picture of you and your family
Day 06 – Nicknames you have; Why do you have them
Day 07 – 10 of my favorite things
Day 08 – Whats in my handbag/purse
Day 09 – A photo you took
Day 10 – My wedding/future wedding/past wedding
Day 11 – A picture of somewhere you’ve been to
Day 12 – Your siblings
Day 13 – Write about the latest book you read.
Day 14 – A photo of the item you last purchased.
Day 15 – your dream house
Day 16 – A picture of you last year and now, how have you changed since then?
Day 17 – A talent of yours
Day 18 – Your celebrity crush.
Day 19 – Your idea of the perfect first date
Day 20 – A photo of your favorite place to eat.
Day 21 – What’s in your makeup bag?
Day 22 – Something you don’t leave the house without.
Day 23 – How did you meet your current spouse/bf/gf?
Day 24 – Tell about your parents
Day 25 – A hobby of yours
Day 26 – A website
Day 27 – A Childhood Picture
Day 28 – 5 Favorite Foods, 5 least favorite foods
Day 29 – A TV show you’re currently addicted to.
Day 30 – Top 10 Favorite movies of all time

cau cin cau..

Tuesday, August 2, 2011

saya mahu jadi org baik..

Posted by alifah@along at 8:53 PM
Reactions: 
0 juri yang cool..
baik kah saya?
 .....
bulan2 puasa ni, bawak2 berubah la...



Monday, August 1, 2011

lagu org frust....

Posted by alifah@along at 7:07 PM
Reactions: 
6 juri yang cool..


Monday, June 27, 2011

Hanya Dia yang Maha Mengetahui...

Posted by alifah@along at 12:40 AM
Reactions: 
0 juri yang cool..
alkisahnya...saya tengah tengok2 kalendar tahun depan..cuti bila..puasa bulan berapa..tetiba jumpa artikel ni...berdebar dan terus ingat macam2..


... 1Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 july hari jumaat,jadi 3 august 2012 bersamaan 15 ramadan jatuh juga hari jumaat..Sama dengan hadis nabi pasal huru hara besar  yang akan jadi pada tengah malam pertengahan bulan ramadan iaitu hari jumaat 15 ramadan.

Huru hara dekat bumi ni yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasal satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika ada bagitau pada 21-12-2012 planet X akan lintas  kat bumi ni).

Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu.......ALLAH sahaja maha mengetahui.. ......... .. cuba kita tengok hadis nabi kat bawah ni dan kenyataan pasal Kalender islam 2012

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".



hanya Dia yang Maha Mengetahui...

Friday, June 24, 2011

.:: years from now ::.

Posted by alifah@along at 1:20 AM
Reactions: 
0 juri yang cool..

What will I be years from now
What will I wear, how will I look
I think too much, I think too much

Sometimes it’s scary over thinking
What you have or haven’t done
You think too much, you think too much

Will the rain smell the same
Will our loosing treacherous game
And the star much shine
The colours seem so blurry

Will I end up all alone
Without a shoulder to cry on

What will I be years from now
I have answered them but none have answered me
And when my time has come
I hope my last seconds in this life will have you
Will have you

Will the rain smell the same
Will our loosing treacherous game
And neglect most people who
Seems so worthy

Tuesday, June 14, 2011

Hanie Senyum bukan sebarang Hanie Senyum..

Posted by alifah@along at 8:53 PM
Reactions: 
0 juri yang cool..
 Cik Hanie Senyum yang sudah kepunyaan org..hehehheee..
gmbr curi twitt dia @haniesmiles..jom twitt dia reramai...

Hanie Senyum ni, sebenarnya seorg yang baaaaaaikkkk hati...kenapa saya ckp gitu??sebab, dia nak bagi saya hadiah antara org terawal join contest dia...hehhehehee..ye ke antara org terawal..hehehhe..so, saya create special entry utk cik Hani yang telah berjaya dengan business nya...nak tahu business apa??haaaaaaa...terjah blog dia di sini...kejayaan yang dia telah perolehi ialah, trip ke HONGKONG....ohh...jeles mak nokkkkk....lebih2 lagi nak g Disneyland...oh Hani, nak ikuttttttt.....apapun, saya harap, Hani berjaya dengan business hani ye...juga selamat pergi dan balik..juga bawak balik hadiah utk saya yang besar-besar...take care ye!!

* dah macam Hanis Zalikha dah ek ko sbb ke Disneyland...seribu kali jeles...dah la nama dah nak sama...hehheheeee.... :) good luck!!
*juga jgn lupa bwk botol air bila nak masuk toilet..hehehheee...pengalaman dari Noly

Sunday, June 12, 2011

Janda Baik, baik punyeeeeee!!

Posted by alifah@along at 10:57 PM
Reactions: 
3 juri yang cool..
saya tak nak tulis banyak,,,tapi, bila org sebut Janda Baik, mesti tahu lokasi dia dan keadaan dia...ala2 kampung gitu...cantik, menarik, selesa dan yang paling penting, T.E.N.A.N.G!!
Actually, ni kali ke-2 saya datang ke sini..masa first datang dulu bersama Gang2 RB, datang balik hari..tp, kali ni, dgn Gang2 KKM team Projek 2 dan 3 org kroni pengikut2 saya iaitu wawa, farrah dan shiluk, kami tidur semalaman...
Masa sampai, kami seperti biasa, pergi makan dulu buah langsat dalam 5 kilo gak la...hahhahaa..Buah Langsat = Sesat la oiiiii...tp, sesesat sesat kami, kami tak gabra...relaks je...sebab, utk pengetahuan semua, Janda Baik ni, mcm satu pulau la...akan jumpa jugak jalan masuk tadi...hehhehe...so, jumpa la jugak Kg. Sum Sum ni yg mana Guest House kita org terletak sebelah dgn Badan Amal (Rumah Anak Yatim+Kanak2 Bermasalah)...perghhhhhhhh....cantik wooooo lokasi dia...mai nak tunjuk...
 rumah kami yg color pink tuu......
 ada tasik utk memancing...kalau aku, aku nak jala je...hehhehe

 

sebahagian yang turun ke mandi manda..hehehhe
 penceria suasana ada di belakang...
jeng3...4 org crazy water..bukan Janda Baik ye...

* nanti kita plan Gang BTB la plak ek...woweeeeeeeeee junior juice!!

Saturday, December 31, 2011

Happy 2012 ..pung pang pung pang!! (bunyi bunga api)

Posted by alifah@along at 8:38 AM 4 comments
kita mulakan dgn sekeping gambar sahaja terlebih dahulu... so cute henna? (bhs hindi plak)..ni, kira azam utama la :) azam kecik2, byk lagi..antaranya, rajin menulis+merapu+meluahkan dlm blog saya ni :)
u hope...u hope...
lukisan yang cuba memberikan semangat 2012!! amin....kena rerajin la pergi true fitness tu ya alifah...
* bunyi bunga api camna ek? pung pang pung pang ke dusshhhh dushhhh??ke camna bunyi dia ek? jenuh aku bertekak dgn member aku ni...
*sesiapa yang ingin membuat tempahan gambar potret, hubungila aku..tak byk sangat kos nya :)
Continue Reading

Friday, December 30, 2011

Seoul in Love (Day 1)

Posted by alifah@along at 5:30 AM 11 comments
Sol Sol Sol...(macam johan daaaaa) ...ini bukan cerita main2..ni bukan sol anak Yusoff Haslam tu..ni mmg cerita kat Seoul, Korea...ya..saya telah ke Seoul...macam tak percaya pun ada...tp, ianya benar..ewah!! heheheee...cerita basi ni, bermula pada...22/10/2011 yang lepas...dari Malaysia, seperti biasa, saya mestilah mengambil transport yang yang paling menjimatkan iaitu Belon Merah Putih utk sampai ke Seoul itu..utk pengetahuan, tiket return korea kali ni, saya dpt dgn harga RM550..kira sgt la murah,ok...huhuu...

ok la, kembali pada cerita....saya bertolak dari Malaysia, jam 2.45 dan sampai ke Incheon Airport, jam 9.45pm ...perjalanan lebih kurang 7 jam la...mak iiii, dlm airbus tu, bapak nyer sejuk...sbb tak tahan, saya pun terbeli la blanket merah+bantal set yg AA jual tu...dah mmg tak tahan sgt dah...tp, ok la, bukannya mahal sgt pun..RM 25 satu set...lepas, dah dah sampai Incheon, benda first skali nak rasa, ialah udara dia...perghhhhhh...bukan nak kata la, mmg cool ok..time tu, autumn yg tgh peak la..around 7-10 darjah celcius la kalau malam...huhuuhu...perasaan time ni, cuak+jakun+excited+tak percaya....yesssss!!
lepas, dah lulus cek passport, kami pergi amik beg..opss, sebelum terlupa, kami ialah bertiga..ichi, ni, san...3, ok...berjepun plak!!nak berkorea, tak reti...yg aku tahu bahasa korea time nak pergi ni, ialah, kamsahamida (terima kasih) dan Annyeong-haseyo (Hello)...hahhahaaa..yg lain, aku pandai bahasa inggeris je...taram la oooiiii....hahahhaaa..byk citer lucu nak citer nih nanti akibat hanya tahu 2 conversation tu je...ok, lepas amik beg kat tempat amik beg tu, kami pun kuar nak kejar bus ni...almaklumla, sampai dah agak lewat, so mmg risau bus yg kami nak ke Guest House tu dah terlepas la...mmmmm...mmg nasib la weih, memang terlepas..baru 5 minit bus tu dah jalan...ayoyoyyyyyooo....time ni, kami pun, menggunakan kekaliberan bercakap dlm bahasa inggeris kami, dptla, bus yg dekat2 dgn guest tu jugak...dekat sgt, ok (MKATKD) ...epy (kwn) beratur beli tiket...harga tiket dari Incheon Airport ke Jong-No = 10,000 Won (Airport Limo Bus No. 6002)...
dalam masa epy tgh beratur beli tiket, saya dan yana, ke tempat sewa telefon..sewa telefon ni, kalau nak murah, amik la pakej diskaun yang blh download dlm internet...kira ok la harga dia...utk pengetahuan, sewa telefon ni, kat airport paling murang berbanding tempat lain..so, mmg tak menyesal la...ok..dan kita tak blh sewa telefon sajer, kena dgn line2 dia skali...ok, lepas dah settle tu, kami pun bertolak la naik bus pukul 11.00 malam waktu korea @ 10.00 malam waktu Malaysia...around jam 12.00 tgh mlm, kami sampai kat Jong-No Station..nak cari Beewon Guest House, Jong-No...mencari la kami GH ni..ingat kan dekat..adalah 2 KM kut...berjalan dgn membawa bag yg berat nya lebih kurang 15kg jugak la..adodoiiii...tp, takpe, janji jumpa...yahoooo..kami tak sesat...hehheheee.....bila dah sampai GH, check in dan bayar untuk 7 malam terus...159, 100 Won per person for 7 nights...pastu, belebing laaaaaa...krohhhhhhh......













duit keluar untuk hari ini :

1. (Airport Limo Bus No. 6002) : 10,000 Won
2. Check in Beewon Guest House, Jong-No : 159, 100 Won per person for 7 nights
* tips : knp kami pilih Beewon GH? sbb ini adalah antara GH yang tak perlu deposit? mungkin ada lagi..tp, kami tak jumpa :) 

Continue Reading

semoga SYAHID milikmu..

Posted by alifah@along at 1:42 AM 19 comments
salam semua...kesedihan perginya seorang sahabat pada 25/12/2011 yang lepas masih teringat-ingat...
Dia, Noria Idris @Joanna , merupakan kawan rapat semasa tingkatan 1 dan 2 di sekolah menengah dulu..dialah teman sebilik, sedorm yang mmg memahami akan saya..masih ingat lagi saya akan suara manja2, senyum manja2 arwah..kami memang rapat..basuh kain, mandi bersama kat kolah..saya cuci rambut dia, dia cuci rambut saya..dia slalu belanja saya makan, sebab dia selalu dapat RM200 dari ayahnya..(masa tu, RM200 dah macam RM2000 dah)..masa Form 3, dia tukar sekolah...dia nak balik sekolah kat Kelantan, sbb manja dgn mak dia..Arwah merupakan anak tunggal perempuan dari 3 beradik yang mana, Abg arwah ialah Abg Amin Idris (org kuat TV Al-Hijrah) dan Hashim (adik).. lepas pada arwah pindah sekolah, saya hanya 2 kali jumpa arwah, iaitu, semasa arwah buka kedai makan atas Shopping Complex Billion (tahun 2000 kalau tak silap) dan tahun lepas (sebelum arwah kahwin), jumpa kat KKM, sebab arwah seorg PTD di Hospital KB ada mesyuarat projek dan kebetulan mesyuarat itu, adalah dgn Unit saya di KKM..what a small world...jumpa arwah kat surau KKM, byk yg diceritakan mengenai kehidupan selepas SPM..(arwah pernah kahwin selepas SPM-bercerai-dan akan berkahwin kali ke-2 pada bulan 12 thn lepas)..arwah menceritakan segala-galanya...kemudian, pada bulan 12 thn lepas, arwah telah menjemput saya utk menghadiri kenduri nya, tetapi disebabkan kesihatan saya tidak mengizinkan pada ketika itu, saya tidak dpt menghadiri majlis tersebut..

Pada 25/12/2011 yang lepas, arwah telah pergi mengadap yg Maha Esa..pemergiannya adalah disebabkan komplikasi semasa bersalin..dari apa yang saya baca,

"she left only 20% of blood masa hantar ke hospital from a private klinik. that private klinik induced her with 6 pills!& cost super hi heat to her body! crazy! 36 pines of blood have been given to her, but now she is facing problems with kidney failure.rahim & sedikit usus telah di buang :(... "

"mulo2 normal.. pastu diorg vacuum.. an-nisa.. lepas deliver baby, diorg tinggal gitu jah.. duk caro ko baby sbb baby lemah.. pas lebih kurey 1 jam bru caro ko ibu.. maso tu semo organ berhenti berfungsi.. diorg call hospital besar g ambil... lepas sampai HRPZ, doktor wat rawatan dan x-ray.. doktor dapati, uri masih terlekat kt rahim.. maso tu doh berlaku jangkitey kuman.. dr terpaksa buang rahim.. pastu jangkitey merebak ke usus, potong sikit usus.. Kuman terus merebak ke buah pinggey dan terus ke otak.. 2 hari dio bertarung nyawa, and lastly meninggal pada jam 12.45pg, 25 dis 2011"
  
* keadaaan baby Rayyan (anak arwah) sehingga hari ini, 30/12/2011 :

Subhanallah, al-Hamdulillah, Allahu Akbar!!! Rayyan Ikhwan sudah buka mata...
perkabaran duka ini
kami terima dgn hati terbuka
kami redha YA ALLAH
NAMUN kami mohon padaMU YA ALLAH
tempatkanlah DIA di kalangan orang beriman dan beramal soleh

DIA,
kawan yg baik
dan kami mohon KAU berikan tempat yg terbaik untuknya di syurgaMU YA ALLAH

AMIN...
Al-Fatihah buat...

Noria Idris
1/09/1982 - 25/12/2011


Continue Reading

Tuesday, December 27, 2011

..:: rumah idaman ::..

Posted by alifah@along at 9:03 PM 4 comments
kalau ada duit yang sangat banyak, memang nak rumah macam ni ... ini lah akibat terlalu byk tgk cerita KOREA..

rumah pilihan pertama :










walaupun petak dan macam kilang, tp, ada tasik kat depan rumah, interior yang ringkas tetapi menarik dan glass wall, mmg menjadi idaman..

rumah pilihan kedua :













yang ni lagi logik kut utk jadi rumah...kalau la ada byk duit, InsyaAllah... cantik kan??

Semua rumah ni ada kat Korea Selatan...kalau buat kat Malaysia, logik ke? kita buat depan sawah padi la ek ? (tanya saper ntah :)



Continue Reading

Sunday, December 11, 2011

Layanggg Ajek Hassan ...

Posted by alifah@along at 6:03 AM 5 comments
salammmm...korang dah tgk Ombak rindu? pasti suka akan lagu Hafiz & Adira tu kan? saya pun suka lagu sangat..sangat..sangat ok...tp, saya lebih suka akan version Ajek Hassan...oh, sangat membuai jiwa (jiwang gak aku ni)...tp, siapa Ajek Hassan? actually, kawan saya la yg bgtau masa kat office..kata dia, ada org dah cover version dia sendiri..pastu, kami dengar la bersama2..mak iiii...ni, dah lagi best dari penyanyi asal nih...pastu, tgk2 si Ajek ni, rupanya ada byk lagu yg dah post kat Youtube tu...aduiii...suara dia...mmg power la...dah la, hanya berbekalkan sebuah guitar...adoi ...pastu, dgn cuba2, try la cari nama dia kat Muka buku...jeng3..ada...Ajek Hassan II ...sampai dua dah bang oii...mmg ramai dah peminat dia...apa lagi, add la....dia approve la plak...sajer je nak update pasal dia...lepas ni, cepatla dpt info lagu2 baru dari dia...dia jugak ada Fan Page Ajek .... Antara lagu yg terbaik dari Ajek :

Ombak Rindu (50k review dalam masa 1 bulan)

Epilog Cinta Dari Bromley 

Banyak lagi lagu best dari dia...search kat Youtube dang Layanggggg (Abe Ajek ore Ganu kang) ...tu pasal ada G tu....
Continue Reading

Wednesday, November 30, 2011

wordless wednesday (1)

Posted by alifah@along at 3:20 AM 2 comments

best kan, kalau boleh bercuti ala-ala camni selalu...
Continue Reading

Monday, September 12, 2011

stress!!

Posted by alifah@along at 12:10 AM 5 comments
apabila saya stress, saya akan tulis word ini...

stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
 stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!! 
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!stress!!
stress!!

terimA kAsiH kerana membaCA.. 

utk tatapan semua, org Loser ni..

 
Continue Reading

Thursday, August 11, 2011

apabila si bandar masuk kampung..hahha

Posted by alifah@along at 7:45 PM 2 comments
Hi everybody…ceeewah!! Speaking beb..hahhahaa, tajuk tak menahan..hehhee…sempena nak sambut puasa , kebetulan plak musim raja buah, Durian, kami telah dijemput ke kebun buah ni…Kebun ni, nama dia, Kebun Pakcik Ahmad atau dikenali juga dgn nama Kebun Aizaaaaannn…actually, dah bertahun2 dah Aizaan ni ajak p makan duyan umah dia ni..tahun ni berkesempatan la nampaknya…kebetulan, ada plak gang yang nak folo..i like la tak payah drive..hehee …terima kasih blogger blur spiral…hehhee..baju bundle diorg, cantik2 wooo..(sambil2 promote)…ok la, byk tulis plak…gambar skit..zassssssss….mmg  si bandar masuk kampung..(bandar la sangat)..
budak bandar yg bersiap sedia nak masuk kebun

inilah rupa kebun entrance

pencarian bermula..dah jumpaaaaa

yaaa...itu dia...jumpa lagi...

yaaa, saya org 'kale cepo; pung kenal buah durian...

mai, saya cuba bau...tak pandai mana la...

haaa....ni, mmg masak..kuning ni..blh la...

ni baru bukti..gigih tau....yang lain2 banyak relaks je...hahaha

terima kasih Aizaang...tuan milik tanah kebun ialah yg berdiri paling kiri...posing org byk duit jual durian!!
 tp, pemilik sebenar ialah yg sedang duduk di belakang tu...nampak kan ciri2 seorg pekebun berjaya...thanks Uncle Mad aka Rosyam Nor K. Krau

auuummmm!!! terima kasih kerana anda berbuah lebat tahun ni...tahun depan jumpa lagik ya (mcm la, owner tu ajak aku :)..hehhee)




Continue Reading

Wednesday, August 3, 2011

cabar diri sendiri..

Posted by alifah@along at 6:45 AM 2 comments
macam best org duk apdet blog..tapi, saya ammmmmmattt malas...kalau blh, nak yg apdet pendek2 je...so, blh la ni taram tajuk yg amik dr Habibah..  
jeng3..nantikan saat rajin itu..


Day 01 – A photo of you taken over ten years ago
Day 02 – A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself
Day 03 – The meaning behind your blog name.
Day 04 – A recipe
Day 05 – A picture of you and your family
Day 06 – Nicknames you have; Why do you have them
Day 07 – 10 of my favorite things
Day 08 – Whats in my handbag/purse
Day 09 – A photo you took
Day 10 – My wedding/future wedding/past wedding
Day 11 – A picture of somewhere you’ve been to
Day 12 – Your siblings
Day 13 – Write about the latest book you read.
Day 14 – A photo of the item you last purchased.
Day 15 – your dream house
Day 16 – A picture of you last year and now, how have you changed since then?
Day 17 – A talent of yours
Day 18 – Your celebrity crush.
Day 19 – Your idea of the perfect first date
Day 20 – A photo of your favorite place to eat.
Day 21 – What’s in your makeup bag?
Day 22 – Something you don’t leave the house without.
Day 23 – How did you meet your current spouse/bf/gf?
Day 24 – Tell about your parents
Day 25 – A hobby of yours
Day 26 – A website
Day 27 – A Childhood Picture
Day 28 – 5 Favorite Foods, 5 least favorite foods
Day 29 – A TV show you’re currently addicted to.
Day 30 – Top 10 Favorite movies of all time

cau cin cau..
Continue Reading

Tuesday, August 2, 2011

saya mahu jadi org baik..

Posted by alifah@along at 8:53 PM 0 comments
baik kah saya?
 .....
bulan2 puasa ni, bawak2 berubah la...



Continue Reading

Monday, August 1, 2011

lagu org frust....

Posted by alifah@along at 7:07 PM 6 comments
Continue Reading

Monday, June 27, 2011

Hanya Dia yang Maha Mengetahui...

Posted by alifah@along at 12:40 AM 0 comments
alkisahnya...saya tengah tengok2 kalendar tahun depan..cuti bila..puasa bulan berapa..tetiba jumpa artikel ni...berdebar dan terus ingat macam2..


... 1Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 july hari jumaat,jadi 3 august 2012 bersamaan 15 ramadan jatuh juga hari jumaat..Sama dengan hadis nabi pasal huru hara besar  yang akan jadi pada tengah malam pertengahan bulan ramadan iaitu hari jumaat 15 ramadan.

Huru hara dekat bumi ni yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasal satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika ada bagitau pada 21-12-2012 planet X akan lintas  kat bumi ni).

Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu.......ALLAH sahaja maha mengetahui.. ......... .. cuba kita tengok hadis nabi kat bawah ni dan kenyataan pasal Kalender islam 2012

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".



hanya Dia yang Maha Mengetahui...
Continue Reading

Friday, June 24, 2011

.:: years from now ::.

Posted by alifah@along at 1:20 AM 0 comments

What will I be years from now
What will I wear, how will I look
I think too much, I think too much

Sometimes it’s scary over thinking
What you have or haven’t done
You think too much, you think too much

Will the rain smell the same
Will our loosing treacherous game
And the star much shine
The colours seem so blurry

Will I end up all alone
Without a shoulder to cry on

What will I be years from now
I have answered them but none have answered me
And when my time has come
I hope my last seconds in this life will have you
Will have you

Will the rain smell the same
Will our loosing treacherous game
And neglect most people who
Seems so worthy
Continue Reading

Tuesday, June 14, 2011

Hanie Senyum bukan sebarang Hanie Senyum..

Posted by alifah@along at 8:53 PM 0 comments
 Cik Hanie Senyum yang sudah kepunyaan org..hehehheee..
gmbr curi twitt dia @haniesmiles..jom twitt dia reramai...

Hanie Senyum ni, sebenarnya seorg yang baaaaaaikkkk hati...kenapa saya ckp gitu??sebab, dia nak bagi saya hadiah antara org terawal join contest dia...hehhehehee..ye ke antara org terawal..hehehhe..so, saya create special entry utk cik Hani yang telah berjaya dengan business nya...nak tahu business apa??haaaaaaa...terjah blog dia di sini...kejayaan yang dia telah perolehi ialah, trip ke HONGKONG....ohh...jeles mak nokkkkk....lebih2 lagi nak g Disneyland...oh Hani, nak ikuttttttt.....apapun, saya harap, Hani berjaya dengan business hani ye...juga selamat pergi dan balik..juga bawak balik hadiah utk saya yang besar-besar...take care ye!!

* dah macam Hanis Zalikha dah ek ko sbb ke Disneyland...seribu kali jeles...dah la nama dah nak sama...hehheheeee.... :) good luck!!
*juga jgn lupa bwk botol air bila nak masuk toilet..hehehheee...pengalaman dari Noly
Continue Reading

Sunday, June 12, 2011

Janda Baik, baik punyeeeeee!!

Posted by alifah@along at 10:57 PM 3 comments
saya tak nak tulis banyak,,,tapi, bila org sebut Janda Baik, mesti tahu lokasi dia dan keadaan dia...ala2 kampung gitu...cantik, menarik, selesa dan yang paling penting, T.E.N.A.N.G!!
Actually, ni kali ke-2 saya datang ke sini..masa first datang dulu bersama Gang2 RB, datang balik hari..tp, kali ni, dgn Gang2 KKM team Projek 2 dan 3 org kroni pengikut2 saya iaitu wawa, farrah dan shiluk, kami tidur semalaman...
Masa sampai, kami seperti biasa, pergi makan dulu buah langsat dalam 5 kilo gak la...hahhahaa..Buah Langsat = Sesat la oiiiii...tp, sesesat sesat kami, kami tak gabra...relaks je...sebab, utk pengetahuan semua, Janda Baik ni, mcm satu pulau la...akan jumpa jugak jalan masuk tadi...hehhehe...so, jumpa la jugak Kg. Sum Sum ni yg mana Guest House kita org terletak sebelah dgn Badan Amal (Rumah Anak Yatim+Kanak2 Bermasalah)...perghhhhhhhh....cantik wooooo lokasi dia...mai nak tunjuk...
 rumah kami yg color pink tuu......
 ada tasik utk memancing...kalau aku, aku nak jala je...hehhehe

 

sebahagian yang turun ke mandi manda..hehehhe
 penceria suasana ada di belakang...
jeng3...4 org crazy water..bukan Janda Baik ye...

* nanti kita plan Gang BTB la plak ek...woweeeeeeeeee junior juice!!
Continue Reading
 

.:: secreto ::. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea