Saturday, December 31, 2011

Happy 2012 ..pung pang pung pang!! (bunyi bunga api)

Posted by alifah@along at 8:38 AM
Reactions: 
4 juri yang cool..
kita mulakan dgn sekeping gambar sahaja terlebih dahulu... so cute henna? (bhs hindi plak)..ni, kira azam utama la :) azam kecik2, byk lagi..antaranya, rajin menulis+merapu+meluahkan dlm blog saya ni :)
u hope...u hope...
lukisan yang cuba memberikan semangat 2012!! amin....kena rerajin la pergi true fitness tu ya alifah...
* bunyi bunga api camna ek? pung pang pung pang ke dusshhhh dushhhh??ke camna bunyi dia ek? jenuh aku bertekak dgn member aku ni...
*sesiapa yang ingin membuat tempahan gambar potret, hubungila aku..tak byk sangat kos nya :)

Friday, December 30, 2011

Seoul in Love (Day 1)

Posted by alifah@along at 5:30 AM
Reactions: 
11 juri yang cool..
Sol Sol Sol...(macam johan daaaaa) ...ini bukan cerita main2..ni bukan sol anak Yusoff Haslam tu..ni mmg cerita kat Seoul, Korea...ya..saya telah ke Seoul...macam tak percaya pun ada...tp, ianya benar..ewah!! heheheee...cerita basi ni, bermula pada...22/10/2011 yang lepas...dari Malaysia, seperti biasa, saya mestilah mengambil transport yang yang paling menjimatkan iaitu Belon Merah Putih utk sampai ke Seoul itu..utk pengetahuan, tiket return korea kali ni, saya dpt dgn harga RM550..kira sgt la murah,ok...huhuu...

ok la, kembali pada cerita....saya bertolak dari Malaysia, jam 2.45 dan sampai ke Incheon Airport, jam 9.45pm ...perjalanan lebih kurang 7 jam la...mak iiii, dlm airbus tu, bapak nyer sejuk...sbb tak tahan, saya pun terbeli la blanket merah+bantal set yg AA jual tu...dah mmg tak tahan sgt dah...tp, ok la, bukannya mahal sgt pun..RM 25 satu set...lepas, dah dah sampai Incheon, benda first skali nak rasa, ialah udara dia...perghhhhhh...bukan nak kata la, mmg cool ok..time tu, autumn yg tgh peak la..around 7-10 darjah celcius la kalau malam...huhuuhu...perasaan time ni, cuak+jakun+excited+tak percaya....yesssss!!
lepas, dah lulus cek passport, kami pergi amik beg..opss, sebelum terlupa, kami ialah bertiga..ichi, ni, san...3, ok...berjepun plak!!nak berkorea, tak reti...yg aku tahu bahasa korea time nak pergi ni, ialah, kamsahamida (terima kasih) dan Annyeong-haseyo (Hello)...hahhahaaa..yg lain, aku pandai bahasa inggeris je...taram la oooiiii....hahahhaaa..byk citer lucu nak citer nih nanti akibat hanya tahu 2 conversation tu je...ok, lepas amik beg kat tempat amik beg tu, kami pun kuar nak kejar bus ni...almaklumla, sampai dah agak lewat, so mmg risau bus yg kami nak ke Guest House tu dah terlepas la...mmmmm...mmg nasib la weih, memang terlepas..baru 5 minit bus tu dah jalan...ayoyoyyyyyooo....time ni, kami pun, menggunakan kekaliberan bercakap dlm bahasa inggeris kami, dptla, bus yg dekat2 dgn guest tu jugak...dekat sgt, ok (MKATKD) ...epy (kwn) beratur beli tiket...harga tiket dari Incheon Airport ke Jong-No = 10,000 Won (Airport Limo Bus No. 6002)...
dalam masa epy tgh beratur beli tiket, saya dan yana, ke tempat sewa telefon..sewa telefon ni, kalau nak murah, amik la pakej diskaun yang blh download dlm internet...kira ok la harga dia...utk pengetahuan, sewa telefon ni, kat airport paling murang berbanding tempat lain..so, mmg tak menyesal la...ok..dan kita tak blh sewa telefon sajer, kena dgn line2 dia skali...ok, lepas dah settle tu, kami pun bertolak la naik bus pukul 11.00 malam waktu korea @ 10.00 malam waktu Malaysia...around jam 12.00 tgh mlm, kami sampai kat Jong-No Station..nak cari Beewon Guest House, Jong-No...mencari la kami GH ni..ingat kan dekat..adalah 2 KM kut...berjalan dgn membawa bag yg berat nya lebih kurang 15kg jugak la..adodoiiii...tp, takpe, janji jumpa...yahoooo..kami tak sesat...hehheheee.....bila dah sampai GH, check in dan bayar untuk 7 malam terus...159, 100 Won per person for 7 nights...pastu, belebing laaaaaa...krohhhhhhh......













duit keluar untuk hari ini :

1. (Airport Limo Bus No. 6002) : 10,000 Won
2. Check in Beewon Guest House, Jong-No : 159, 100 Won per person for 7 nights
* tips : knp kami pilih Beewon GH? sbb ini adalah antara GH yang tak perlu deposit? mungkin ada lagi..tp, kami tak jumpa :) 

semoga SYAHID milikmu..

Posted by alifah@along at 1:42 AM
Reactions: 
19 juri yang cool..
salam semua...kesedihan perginya seorang sahabat pada 25/12/2011 yang lepas masih teringat-ingat...
Dia, Noria Idris @Joanna , merupakan kawan rapat semasa tingkatan 1 dan 2 di sekolah menengah dulu..dialah teman sebilik, sedorm yang mmg memahami akan saya..masih ingat lagi saya akan suara manja2, senyum manja2 arwah..kami memang rapat..basuh kain, mandi bersama kat kolah..saya cuci rambut dia, dia cuci rambut saya..dia slalu belanja saya makan, sebab dia selalu dapat RM200 dari ayahnya..(masa tu, RM200 dah macam RM2000 dah)..masa Form 3, dia tukar sekolah...dia nak balik sekolah kat Kelantan, sbb manja dgn mak dia..Arwah merupakan anak tunggal perempuan dari 3 beradik yang mana, Abg arwah ialah Abg Amin Idris (org kuat TV Al-Hijrah) dan Hashim (adik).. lepas pada arwah pindah sekolah, saya hanya 2 kali jumpa arwah, iaitu, semasa arwah buka kedai makan atas Shopping Complex Billion (tahun 2000 kalau tak silap) dan tahun lepas (sebelum arwah kahwin), jumpa kat KKM, sebab arwah seorg PTD di Hospital KB ada mesyuarat projek dan kebetulan mesyuarat itu, adalah dgn Unit saya di KKM..what a small world...jumpa arwah kat surau KKM, byk yg diceritakan mengenai kehidupan selepas SPM..(arwah pernah kahwin selepas SPM-bercerai-dan akan berkahwin kali ke-2 pada bulan 12 thn lepas)..arwah menceritakan segala-galanya...kemudian, pada bulan 12 thn lepas, arwah telah menjemput saya utk menghadiri kenduri nya, tetapi disebabkan kesihatan saya tidak mengizinkan pada ketika itu, saya tidak dpt menghadiri majlis tersebut..

Pada 25/12/2011 yang lepas, arwah telah pergi mengadap yg Maha Esa..pemergiannya adalah disebabkan komplikasi semasa bersalin..dari apa yang saya baca,

"she left only 20% of blood masa hantar ke hospital from a private klinik. that private klinik induced her with 6 pills!& cost super hi heat to her body! crazy! 36 pines of blood have been given to her, but now she is facing problems with kidney failure.rahim & sedikit usus telah di buang :(... "

"mulo2 normal.. pastu diorg vacuum.. an-nisa.. lepas deliver baby, diorg tinggal gitu jah.. duk caro ko baby sbb baby lemah.. pas lebih kurey 1 jam bru caro ko ibu.. maso tu semo organ berhenti berfungsi.. diorg call hospital besar g ambil... lepas sampai HRPZ, doktor wat rawatan dan x-ray.. doktor dapati, uri masih terlekat kt rahim.. maso tu doh berlaku jangkitey kuman.. dr terpaksa buang rahim.. pastu jangkitey merebak ke usus, potong sikit usus.. Kuman terus merebak ke buah pinggey dan terus ke otak.. 2 hari dio bertarung nyawa, and lastly meninggal pada jam 12.45pg, 25 dis 2011"
  
* keadaaan baby Rayyan (anak arwah) sehingga hari ini, 30/12/2011 :

Subhanallah, al-Hamdulillah, Allahu Akbar!!! Rayyan Ikhwan sudah buka mata...
perkabaran duka ini
kami terima dgn hati terbuka
kami redha YA ALLAH
NAMUN kami mohon padaMU YA ALLAH
tempatkanlah DIA di kalangan orang beriman dan beramal soleh

DIA,
kawan yg baik
dan kami mohon KAU berikan tempat yg terbaik untuknya di syurgaMU YA ALLAH

AMIN...
Al-Fatihah buat...

Noria Idris
1/09/1982 - 25/12/2011


Tuesday, December 27, 2011

..:: rumah idaman ::..

Posted by alifah@along at 9:03 PM
Reactions: 
4 juri yang cool..
kalau ada duit yang sangat banyak, memang nak rumah macam ni ... ini lah akibat terlalu byk tgk cerita KOREA..

rumah pilihan pertama :










walaupun petak dan macam kilang, tp, ada tasik kat depan rumah, interior yang ringkas tetapi menarik dan glass wall, mmg menjadi idaman..

rumah pilihan kedua :













yang ni lagi logik kut utk jadi rumah...kalau la ada byk duit, InsyaAllah... cantik kan??

Semua rumah ni ada kat Korea Selatan...kalau buat kat Malaysia, logik ke? kita buat depan sawah padi la ek ? (tanya saper ntah :)



Saturday, December 31, 2011

Happy 2012 ..pung pang pung pang!! (bunyi bunga api)

Posted by alifah@along at 8:38 AM 4 comments
kita mulakan dgn sekeping gambar sahaja terlebih dahulu... so cute henna? (bhs hindi plak)..ni, kira azam utama la :) azam kecik2, byk lagi..antaranya, rajin menulis+merapu+meluahkan dlm blog saya ni :)
u hope...u hope...
lukisan yang cuba memberikan semangat 2012!! amin....kena rerajin la pergi true fitness tu ya alifah...
* bunyi bunga api camna ek? pung pang pung pang ke dusshhhh dushhhh??ke camna bunyi dia ek? jenuh aku bertekak dgn member aku ni...
*sesiapa yang ingin membuat tempahan gambar potret, hubungila aku..tak byk sangat kos nya :)
Continue Reading

Friday, December 30, 2011

Seoul in Love (Day 1)

Posted by alifah@along at 5:30 AM 11 comments
Sol Sol Sol...(macam johan daaaaa) ...ini bukan cerita main2..ni bukan sol anak Yusoff Haslam tu..ni mmg cerita kat Seoul, Korea...ya..saya telah ke Seoul...macam tak percaya pun ada...tp, ianya benar..ewah!! heheheee...cerita basi ni, bermula pada...22/10/2011 yang lepas...dari Malaysia, seperti biasa, saya mestilah mengambil transport yang yang paling menjimatkan iaitu Belon Merah Putih utk sampai ke Seoul itu..utk pengetahuan, tiket return korea kali ni, saya dpt dgn harga RM550..kira sgt la murah,ok...huhuu...

ok la, kembali pada cerita....saya bertolak dari Malaysia, jam 2.45 dan sampai ke Incheon Airport, jam 9.45pm ...perjalanan lebih kurang 7 jam la...mak iiii, dlm airbus tu, bapak nyer sejuk...sbb tak tahan, saya pun terbeli la blanket merah+bantal set yg AA jual tu...dah mmg tak tahan sgt dah...tp, ok la, bukannya mahal sgt pun..RM 25 satu set...lepas, dah dah sampai Incheon, benda first skali nak rasa, ialah udara dia...perghhhhhh...bukan nak kata la, mmg cool ok..time tu, autumn yg tgh peak la..around 7-10 darjah celcius la kalau malam...huhuuhu...perasaan time ni, cuak+jakun+excited+tak percaya....yesssss!!
lepas, dah lulus cek passport, kami pergi amik beg..opss, sebelum terlupa, kami ialah bertiga..ichi, ni, san...3, ok...berjepun plak!!nak berkorea, tak reti...yg aku tahu bahasa korea time nak pergi ni, ialah, kamsahamida (terima kasih) dan Annyeong-haseyo (Hello)...hahhahaaa..yg lain, aku pandai bahasa inggeris je...taram la oooiiii....hahahhaaa..byk citer lucu nak citer nih nanti akibat hanya tahu 2 conversation tu je...ok, lepas amik beg kat tempat amik beg tu, kami pun kuar nak kejar bus ni...almaklumla, sampai dah agak lewat, so mmg risau bus yg kami nak ke Guest House tu dah terlepas la...mmmmm...mmg nasib la weih, memang terlepas..baru 5 minit bus tu dah jalan...ayoyoyyyyyooo....time ni, kami pun, menggunakan kekaliberan bercakap dlm bahasa inggeris kami, dptla, bus yg dekat2 dgn guest tu jugak...dekat sgt, ok (MKATKD) ...epy (kwn) beratur beli tiket...harga tiket dari Incheon Airport ke Jong-No = 10,000 Won (Airport Limo Bus No. 6002)...
dalam masa epy tgh beratur beli tiket, saya dan yana, ke tempat sewa telefon..sewa telefon ni, kalau nak murah, amik la pakej diskaun yang blh download dlm internet...kira ok la harga dia...utk pengetahuan, sewa telefon ni, kat airport paling murang berbanding tempat lain..so, mmg tak menyesal la...ok..dan kita tak blh sewa telefon sajer, kena dgn line2 dia skali...ok, lepas dah settle tu, kami pun bertolak la naik bus pukul 11.00 malam waktu korea @ 10.00 malam waktu Malaysia...around jam 12.00 tgh mlm, kami sampai kat Jong-No Station..nak cari Beewon Guest House, Jong-No...mencari la kami GH ni..ingat kan dekat..adalah 2 KM kut...berjalan dgn membawa bag yg berat nya lebih kurang 15kg jugak la..adodoiiii...tp, takpe, janji jumpa...yahoooo..kami tak sesat...hehheheee.....bila dah sampai GH, check in dan bayar untuk 7 malam terus...159, 100 Won per person for 7 nights...pastu, belebing laaaaaa...krohhhhhhh......













duit keluar untuk hari ini :

1. (Airport Limo Bus No. 6002) : 10,000 Won
2. Check in Beewon Guest House, Jong-No : 159, 100 Won per person for 7 nights
* tips : knp kami pilih Beewon GH? sbb ini adalah antara GH yang tak perlu deposit? mungkin ada lagi..tp, kami tak jumpa :) 

Continue Reading

semoga SYAHID milikmu..

Posted by alifah@along at 1:42 AM 19 comments
salam semua...kesedihan perginya seorang sahabat pada 25/12/2011 yang lepas masih teringat-ingat...
Dia, Noria Idris @Joanna , merupakan kawan rapat semasa tingkatan 1 dan 2 di sekolah menengah dulu..dialah teman sebilik, sedorm yang mmg memahami akan saya..masih ingat lagi saya akan suara manja2, senyum manja2 arwah..kami memang rapat..basuh kain, mandi bersama kat kolah..saya cuci rambut dia, dia cuci rambut saya..dia slalu belanja saya makan, sebab dia selalu dapat RM200 dari ayahnya..(masa tu, RM200 dah macam RM2000 dah)..masa Form 3, dia tukar sekolah...dia nak balik sekolah kat Kelantan, sbb manja dgn mak dia..Arwah merupakan anak tunggal perempuan dari 3 beradik yang mana, Abg arwah ialah Abg Amin Idris (org kuat TV Al-Hijrah) dan Hashim (adik).. lepas pada arwah pindah sekolah, saya hanya 2 kali jumpa arwah, iaitu, semasa arwah buka kedai makan atas Shopping Complex Billion (tahun 2000 kalau tak silap) dan tahun lepas (sebelum arwah kahwin), jumpa kat KKM, sebab arwah seorg PTD di Hospital KB ada mesyuarat projek dan kebetulan mesyuarat itu, adalah dgn Unit saya di KKM..what a small world...jumpa arwah kat surau KKM, byk yg diceritakan mengenai kehidupan selepas SPM..(arwah pernah kahwin selepas SPM-bercerai-dan akan berkahwin kali ke-2 pada bulan 12 thn lepas)..arwah menceritakan segala-galanya...kemudian, pada bulan 12 thn lepas, arwah telah menjemput saya utk menghadiri kenduri nya, tetapi disebabkan kesihatan saya tidak mengizinkan pada ketika itu, saya tidak dpt menghadiri majlis tersebut..

Pada 25/12/2011 yang lepas, arwah telah pergi mengadap yg Maha Esa..pemergiannya adalah disebabkan komplikasi semasa bersalin..dari apa yang saya baca,

"she left only 20% of blood masa hantar ke hospital from a private klinik. that private klinik induced her with 6 pills!& cost super hi heat to her body! crazy! 36 pines of blood have been given to her, but now she is facing problems with kidney failure.rahim & sedikit usus telah di buang :(... "

"mulo2 normal.. pastu diorg vacuum.. an-nisa.. lepas deliver baby, diorg tinggal gitu jah.. duk caro ko baby sbb baby lemah.. pas lebih kurey 1 jam bru caro ko ibu.. maso tu semo organ berhenti berfungsi.. diorg call hospital besar g ambil... lepas sampai HRPZ, doktor wat rawatan dan x-ray.. doktor dapati, uri masih terlekat kt rahim.. maso tu doh berlaku jangkitey kuman.. dr terpaksa buang rahim.. pastu jangkitey merebak ke usus, potong sikit usus.. Kuman terus merebak ke buah pinggey dan terus ke otak.. 2 hari dio bertarung nyawa, and lastly meninggal pada jam 12.45pg, 25 dis 2011"
  
* keadaaan baby Rayyan (anak arwah) sehingga hari ini, 30/12/2011 :

Subhanallah, al-Hamdulillah, Allahu Akbar!!! Rayyan Ikhwan sudah buka mata...
perkabaran duka ini
kami terima dgn hati terbuka
kami redha YA ALLAH
NAMUN kami mohon padaMU YA ALLAH
tempatkanlah DIA di kalangan orang beriman dan beramal soleh

DIA,
kawan yg baik
dan kami mohon KAU berikan tempat yg terbaik untuknya di syurgaMU YA ALLAH

AMIN...
Al-Fatihah buat...

Noria Idris
1/09/1982 - 25/12/2011


Continue Reading

Tuesday, December 27, 2011

..:: rumah idaman ::..

Posted by alifah@along at 9:03 PM 4 comments
kalau ada duit yang sangat banyak, memang nak rumah macam ni ... ini lah akibat terlalu byk tgk cerita KOREA..

rumah pilihan pertama :










walaupun petak dan macam kilang, tp, ada tasik kat depan rumah, interior yang ringkas tetapi menarik dan glass wall, mmg menjadi idaman..

rumah pilihan kedua :













yang ni lagi logik kut utk jadi rumah...kalau la ada byk duit, InsyaAllah... cantik kan??

Semua rumah ni ada kat Korea Selatan...kalau buat kat Malaysia, logik ke? kita buat depan sawah padi la ek ? (tanya saper ntah :)



Continue Reading
 

.:: secreto ::. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea