Friday, December 30, 2011

Seoul in Love (Day 1)

Posted by alifah@along at 5:30 AM
Reactions: 
Sol Sol Sol...(macam johan daaaaa) ...ini bukan cerita main2..ni bukan sol anak Yusoff Haslam tu..ni mmg cerita kat Seoul, Korea...ya..saya telah ke Seoul...macam tak percaya pun ada...tp, ianya benar..ewah!! heheheee...cerita basi ni, bermula pada...22/10/2011 yang lepas...dari Malaysia, seperti biasa, saya mestilah mengambil transport yang yang paling menjimatkan iaitu Belon Merah Putih utk sampai ke Seoul itu..utk pengetahuan, tiket return korea kali ni, saya dpt dgn harga RM550..kira sgt la murah,ok...huhuu...

ok la, kembali pada cerita....saya bertolak dari Malaysia, jam 2.45 dan sampai ke Incheon Airport, jam 9.45pm ...perjalanan lebih kurang 7 jam la...mak iiii, dlm airbus tu, bapak nyer sejuk...sbb tak tahan, saya pun terbeli la blanket merah+bantal set yg AA jual tu...dah mmg tak tahan sgt dah...tp, ok la, bukannya mahal sgt pun..RM 25 satu set...lepas, dah dah sampai Incheon, benda first skali nak rasa, ialah udara dia...perghhhhhh...bukan nak kata la, mmg cool ok..time tu, autumn yg tgh peak la..around 7-10 darjah celcius la kalau malam...huhuuhu...perasaan time ni, cuak+jakun+excited+tak percaya....yesssss!!
lepas, dah lulus cek passport, kami pergi amik beg..opss, sebelum terlupa, kami ialah bertiga..ichi, ni, san...3, ok...berjepun plak!!nak berkorea, tak reti...yg aku tahu bahasa korea time nak pergi ni, ialah, kamsahamida (terima kasih) dan Annyeong-haseyo (Hello)...hahhahaaa..yg lain, aku pandai bahasa inggeris je...taram la oooiiii....hahahhaaa..byk citer lucu nak citer nih nanti akibat hanya tahu 2 conversation tu je...ok, lepas amik beg kat tempat amik beg tu, kami pun kuar nak kejar bus ni...almaklumla, sampai dah agak lewat, so mmg risau bus yg kami nak ke Guest House tu dah terlepas la...mmmmm...mmg nasib la weih, memang terlepas..baru 5 minit bus tu dah jalan...ayoyoyyyyyooo....time ni, kami pun, menggunakan kekaliberan bercakap dlm bahasa inggeris kami, dptla, bus yg dekat2 dgn guest tu jugak...dekat sgt, ok (MKATKD) ...epy (kwn) beratur beli tiket...harga tiket dari Incheon Airport ke Jong-No = 10,000 Won (Airport Limo Bus No. 6002)...
dalam masa epy tgh beratur beli tiket, saya dan yana, ke tempat sewa telefon..sewa telefon ni, kalau nak murah, amik la pakej diskaun yang blh download dlm internet...kira ok la harga dia...utk pengetahuan, sewa telefon ni, kat airport paling murang berbanding tempat lain..so, mmg tak menyesal la...ok..dan kita tak blh sewa telefon sajer, kena dgn line2 dia skali...ok, lepas dah settle tu, kami pun bertolak la naik bus pukul 11.00 malam waktu korea @ 10.00 malam waktu Malaysia...around jam 12.00 tgh mlm, kami sampai kat Jong-No Station..nak cari Beewon Guest House, Jong-No...mencari la kami GH ni..ingat kan dekat..adalah 2 KM kut...berjalan dgn membawa bag yg berat nya lebih kurang 15kg jugak la..adodoiiii...tp, takpe, janji jumpa...yahoooo..kami tak sesat...hehheheee.....bila dah sampai GH, check in dan bayar untuk 7 malam terus...159, 100 Won per person for 7 nights...pastu, belebing laaaaaa...krohhhhhhh......













duit keluar untuk hari ini :

1. (Airport Limo Bus No. 6002) : 10,000 Won
2. Check in Beewon Guest House, Jong-No : 159, 100 Won per person for 7 nights
* tips : knp kami pilih Beewon GH? sbb ini adalah antara GH yang tak perlu deposit? mungkin ada lagi..tp, kami tak jumpa :) 

11 juri yang cool..:

fatt said...

nasib baik ko bawak beg troli. kalau beg pikul aku rasa mau ko heret beg tu sampai depan pintu guesthouse. 2kilo tu woiii...patah riuk

klu 159,100won tu dalam RM nya berape?

ha cepat sambung

alifah@along said...

fatt: hahhahaa...bawak beg troli tu pun, lepas dah 5 kali tukar2 buat keputusan...mula2 troli, pastu beg galas, troli, galas, last sekali troli...bukan aper, aku takut, nak naik turun tangga tu byk je...al-maklumla, byk sgt tangga kat korea tu :)...owhhh...159100 tu, dlm rm435..kalau prorate = rm 62.14 sehari..kira cun la tu kut :)
owhhhh...tetiba semangat nak sambung...sbb top blogger backpackers suruh...hahhahahahhahaa

fatt said...

chet! perli aku ke! top backpackers mende siottt..aku pun malas ni ha..kahkahkah :P

aku dah letih menaip, aku nak paksa korang menaip pulakkkk...aci dok? hehehe...

beb, ko pasan tak, bila travel kat korea ni mahal dia rasa nak bom je mesin atm sebab bila convert ke RM aku jadi geram. sebab apa aku geram? sebab dia nak jadi Oz. tapi itu persepsi aku sblm ke sini, tapi bila dah sampai ke sini aku admit negara dia memang maju...tapi kalau mutu kualiti dan keunggulan hostel nya tu dipertingkatkan setaraf YHA atau basic hostel mcm di negara omputih, mgkin aku bleh terima skit. so itu jelah ngomelan aku berkenaan guesthouse korea...

ko tak pegi luar dari seoul ke? mmg 7hari kat dlm seoul je eh? nami island jgn citer la luar seoul, aku lepuk ko nanti..hahaha

jiejah said...

along..tgk x citer korea athena : goddess of war...best la long

SheStaticpulse said...

salam,nak tumpang tnye..beewonGH ni bole masak2 ke?bukit2 tak GH die ni?huhuh sorry byk plak tanye soklan :-)

alifah@along said...

fatt : ko mmg tgh top la skrg.. hahhaa.. #bloggeridola ... ko kena teruskan penulisan ko fatt, sbb ko lain dari yang lain, ewah!! #semuabloggerTAKsama... Korea tu bagi aku lebih kurang singapore la sbb aku tak pernah sampai OZ..hahha.. mmg mahal la kalau nak compare dgn sara hidup aku ni...kemudahan, mutu dan keunggulan dia pun aku rasa tak se'best' negara mat salleh...tp, yg penting di sini, wifi laju berdesup..hehhee... nak masak2 tu, takla sbb aku ragu2..hehehhehe...utk pengetahuan ko, aku kat Seoul je... 7 hari tu, tak sempat utk aku explore tempat lain kecuali Seoul dan Nami Island =) next trip , InsyaAllah, aku akan ke Jeju n Busan ....

alifah@along said...

jiejah @ ka'it : of course my dear.. saya layan athena : goddess of war...best kuasa tiga!!

alifah@along said...

SheStaticpulse: nak masak2 tu macam boleh, tp saya tak yakin sangat la awak.. =) kemudahan air panas dan air masak tu selalu ada..tak bukit2 GH dia, mendatar je... cuma jalan skit je dari stesen train or bus ....tp sangat dekat dengan Changdeokgung Palace.. =) tanya soalan tu takder masalah selagi blh jawab =)

alifah@along said...

SheStaticpulse : tp, ada tapi dia... kalau boleh tingkat tinggi2 tu, mmg kena naik tangga la..tu je.. utk pengetahuan juga, Beewon ni ada bgnn lama dan ada bgnn baru... =) selamat bercuti

Mazura Yuslaili said...

Slm..nk tya beewon guesthouse ok x??

alifah@along said...

Mazura Yuslaili .... sis, ok ..ok sesangat... naik tangga turun tangga tu normal =)

Friday, December 30, 2011

Seoul in Love (Day 1)

Posted by alifah@along at 5:30 AM
Sol Sol Sol...(macam johan daaaaa) ...ini bukan cerita main2..ni bukan sol anak Yusoff Haslam tu..ni mmg cerita kat Seoul, Korea...ya..saya telah ke Seoul...macam tak percaya pun ada...tp, ianya benar..ewah!! heheheee...cerita basi ni, bermula pada...22/10/2011 yang lepas...dari Malaysia, seperti biasa, saya mestilah mengambil transport yang yang paling menjimatkan iaitu Belon Merah Putih utk sampai ke Seoul itu..utk pengetahuan, tiket return korea kali ni, saya dpt dgn harga RM550..kira sgt la murah,ok...huhuu...

ok la, kembali pada cerita....saya bertolak dari Malaysia, jam 2.45 dan sampai ke Incheon Airport, jam 9.45pm ...perjalanan lebih kurang 7 jam la...mak iiii, dlm airbus tu, bapak nyer sejuk...sbb tak tahan, saya pun terbeli la blanket merah+bantal set yg AA jual tu...dah mmg tak tahan sgt dah...tp, ok la, bukannya mahal sgt pun..RM 25 satu set...lepas, dah dah sampai Incheon, benda first skali nak rasa, ialah udara dia...perghhhhhh...bukan nak kata la, mmg cool ok..time tu, autumn yg tgh peak la..around 7-10 darjah celcius la kalau malam...huhuuhu...perasaan time ni, cuak+jakun+excited+tak percaya....yesssss!!
lepas, dah lulus cek passport, kami pergi amik beg..opss, sebelum terlupa, kami ialah bertiga..ichi, ni, san...3, ok...berjepun plak!!nak berkorea, tak reti...yg aku tahu bahasa korea time nak pergi ni, ialah, kamsahamida (terima kasih) dan Annyeong-haseyo (Hello)...hahhahaaa..yg lain, aku pandai bahasa inggeris je...taram la oooiiii....hahahhaaa..byk citer lucu nak citer nih nanti akibat hanya tahu 2 conversation tu je...ok, lepas amik beg kat tempat amik beg tu, kami pun kuar nak kejar bus ni...almaklumla, sampai dah agak lewat, so mmg risau bus yg kami nak ke Guest House tu dah terlepas la...mmmmm...mmg nasib la weih, memang terlepas..baru 5 minit bus tu dah jalan...ayoyoyyyyyooo....time ni, kami pun, menggunakan kekaliberan bercakap dlm bahasa inggeris kami, dptla, bus yg dekat2 dgn guest tu jugak...dekat sgt, ok (MKATKD) ...epy (kwn) beratur beli tiket...harga tiket dari Incheon Airport ke Jong-No = 10,000 Won (Airport Limo Bus No. 6002)...
dalam masa epy tgh beratur beli tiket, saya dan yana, ke tempat sewa telefon..sewa telefon ni, kalau nak murah, amik la pakej diskaun yang blh download dlm internet...kira ok la harga dia...utk pengetahuan, sewa telefon ni, kat airport paling murang berbanding tempat lain..so, mmg tak menyesal la...ok..dan kita tak blh sewa telefon sajer, kena dgn line2 dia skali...ok, lepas dah settle tu, kami pun bertolak la naik bus pukul 11.00 malam waktu korea @ 10.00 malam waktu Malaysia...around jam 12.00 tgh mlm, kami sampai kat Jong-No Station..nak cari Beewon Guest House, Jong-No...mencari la kami GH ni..ingat kan dekat..adalah 2 KM kut...berjalan dgn membawa bag yg berat nya lebih kurang 15kg jugak la..adodoiiii...tp, takpe, janji jumpa...yahoooo..kami tak sesat...hehheheee.....bila dah sampai GH, check in dan bayar untuk 7 malam terus...159, 100 Won per person for 7 nights...pastu, belebing laaaaaa...krohhhhhhh......













duit keluar untuk hari ini :

1. (Airport Limo Bus No. 6002) : 10,000 Won
2. Check in Beewon Guest House, Jong-No : 159, 100 Won per person for 7 nights
* tips : knp kami pilih Beewon GH? sbb ini adalah antara GH yang tak perlu deposit? mungkin ada lagi..tp, kami tak jumpa :) 

11 comments

fatt on December 30, 2011 at 7:45 AM said...

nasib baik ko bawak beg troli. kalau beg pikul aku rasa mau ko heret beg tu sampai depan pintu guesthouse. 2kilo tu woiii...patah riuk

klu 159,100won tu dalam RM nya berape?

ha cepat sambung

alifah@along on December 31, 2011 at 6:37 AM said...

fatt: hahhahaa...bawak beg troli tu pun, lepas dah 5 kali tukar2 buat keputusan...mula2 troli, pastu beg galas, troli, galas, last sekali troli...bukan aper, aku takut, nak naik turun tangga tu byk je...al-maklumla, byk sgt tangga kat korea tu :)...owhhh...159100 tu, dlm rm435..kalau prorate = rm 62.14 sehari..kira cun la tu kut :)
owhhhh...tetiba semangat nak sambung...sbb top blogger backpackers suruh...hahhahahahhahaa

fatt on December 31, 2011 at 9:36 AM said...

chet! perli aku ke! top backpackers mende siottt..aku pun malas ni ha..kahkahkah :P

aku dah letih menaip, aku nak paksa korang menaip pulakkkk...aci dok? hehehe...

beb, ko pasan tak, bila travel kat korea ni mahal dia rasa nak bom je mesin atm sebab bila convert ke RM aku jadi geram. sebab apa aku geram? sebab dia nak jadi Oz. tapi itu persepsi aku sblm ke sini, tapi bila dah sampai ke sini aku admit negara dia memang maju...tapi kalau mutu kualiti dan keunggulan hostel nya tu dipertingkatkan setaraf YHA atau basic hostel mcm di negara omputih, mgkin aku bleh terima skit. so itu jelah ngomelan aku berkenaan guesthouse korea...

ko tak pegi luar dari seoul ke? mmg 7hari kat dlm seoul je eh? nami island jgn citer la luar seoul, aku lepuk ko nanti..hahaha

jiejah on May 22, 2012 at 8:57 PM said...

along..tgk x citer korea athena : goddess of war...best la long

SheStaticpulse on September 22, 2013 at 10:37 PM said...

salam,nak tumpang tnye..beewonGH ni bole masak2 ke?bukit2 tak GH die ni?huhuh sorry byk plak tanye soklan :-)

alifah@along on September 25, 2013 at 8:23 PM said...

fatt : ko mmg tgh top la skrg.. hahhaa.. #bloggeridola ... ko kena teruskan penulisan ko fatt, sbb ko lain dari yang lain, ewah!! #semuabloggerTAKsama... Korea tu bagi aku lebih kurang singapore la sbb aku tak pernah sampai OZ..hahha.. mmg mahal la kalau nak compare dgn sara hidup aku ni...kemudahan, mutu dan keunggulan dia pun aku rasa tak se'best' negara mat salleh...tp, yg penting di sini, wifi laju berdesup..hehhee... nak masak2 tu, takla sbb aku ragu2..hehehhehe...utk pengetahuan ko, aku kat Seoul je... 7 hari tu, tak sempat utk aku explore tempat lain kecuali Seoul dan Nami Island =) next trip , InsyaAllah, aku akan ke Jeju n Busan ....

alifah@along on September 25, 2013 at 8:25 PM said...

jiejah @ ka'it : of course my dear.. saya layan athena : goddess of war...best kuasa tiga!!

alifah@along on September 25, 2013 at 8:30 PM said...

SheStaticpulse: nak masak2 tu macam boleh, tp saya tak yakin sangat la awak.. =) kemudahan air panas dan air masak tu selalu ada..tak bukit2 GH dia, mendatar je... cuma jalan skit je dari stesen train or bus ....tp sangat dekat dengan Changdeokgung Palace.. =) tanya soalan tu takder masalah selagi blh jawab =)

alifah@along on September 25, 2013 at 8:33 PM said...

SheStaticpulse : tp, ada tapi dia... kalau boleh tingkat tinggi2 tu, mmg kena naik tangga la..tu je.. utk pengetahuan juga, Beewon ni ada bgnn lama dan ada bgnn baru... =) selamat bercuti

Mazura Yuslaili on February 9, 2015 at 6:47 PM said...

Slm..nk tya beewon guesthouse ok x??

alifah@along on February 9, 2015 at 7:55 PM said...

Mazura Yuslaili .... sis, ok ..ok sesangat... naik tangga turun tangga tu normal =)

 

.:: secreto ::. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea